Göteborgs-Posten

YA RWANDA Fakta: Noga planerat folkmord

- FINN NORGREN

minst magnifika trumorkest­rar.

Men det finns ingen inhemsk litteratur – Rwanda är ett land av muntlig tradition där bibeln generellt är den enda bok som syns i hemmen. Och det finns definitivt ingen tradition av att måla.

– Även om vi bara just lärt oss att gå så är det en total förändring. De få konstnärer som fanns sedan tidigare satt alla hemma, säger Charles Kiziro. DEN KONST SOM syntes i Rwanda för 10 år sedan visades på museer och minnesmärk­en över folkmordet. Många amatörer gjorde egna – mer eller mindre fasansfull­a – alster för att beskriva vad de upplevt.

Men en generation som knappt har några minnesbild­er av tragedin 1994 presentera­r en färgspraka­nde, expressiv och rentav glad konst, ofta med motiv från vardagsliv­et. Kigalis busstation, marknader, de vackra gröna kullarna, folk på åkrar och kvinnor i granna tyger med barnen på ryggen är återkomman­de motiv.

– Konstnärer­na har kommit ut ur mörkret. Nu provar de även

Uppgiftern­a varierar något men drygt 800 000 människor ska ha dödats under folkmordet i Rwanda 1994. Det leddes av extremnati­onalister från majoritets­folket hutu.

De flesta offer tillhörde minoritets­folket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutni­ngen av det flygplan som dåvarande hutupresid­enten Juvénal Habyariman­a och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Den tutsigeril­la som störtade folkmordsr­egimen styr än i dag. Forne gerillaled­aren Paul Kagame är president.

Varken språk eller religion skiljer hutuer från tutsier. sätt att illustrera demokrati och yttrandefr­ihet, nya ting i det här landet, säger Charles Kiziro. I DE GRANNSKAP där galleriern­a ligger låter folk måla sina husväggar och lermurar med glada fresker. Skolklasse­r får prova på att måla och skulptera i verkstäder­na. Ivuka och dess efterfölja­re försöker sprida ordet till en allmänhet som aldrig haft en relation till konst, förutom det vackra hantverket som trots allt var inriktat på bruksförem­ål.

– Det är där kvinnorna finns, i vårt nätverk finns bara tre tjejer som målar. Men några har i stället satsat på design och gör egna kläder, berättar Charles Kiziro.

Jean Baptist Mpugire har kunnat bygga ett eget hus för familjen med två barn och har just köpt en motorcykel. När han först fick se målarna på Ivuka tänkte han:

– Jag som är så praktisk kanske kan lära mig måla också. Och på den vägen är det, nu vill jag berätta om mitt goda Rwanda.

 ?? Bild: FINN NORGREN ?? uppgift som konstnär att visa sitt Rwanda, det som har lyckats bygga upp samhället igen efter folkmordet 1994.
Bild: FINN NORGREN uppgift som konstnär att visa sitt Rwanda, det som har lyckats bygga upp samhället igen efter folkmordet 1994.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden