Göteborgs-Posten

Poeten har hittat tillbaka till dikten

- MALIN EIJDE

Han har de senaste tio åren ägnat sig åt föreläsnin­gar och romanskriv­ande. Men nu ger sig Bob Hansson in i poesin igen.

Bob Hansson, för dagen klädd i tredelad kostym, ska snart med tåget till en föreläsnin­g. På ett fik på Stockholms central berättar han att han har börjat skriva en ny diktsamlin­g, den första på tio år, som släpps till årsskiftet och att det är en befrielse att ge sig in i poesin igen.

– Jag har haft en period när jag starkt har känt att varje ögonblick är meningsful­lt, och det har jag inte känt på länge. Vid 40 fick jag något slags kris, men dikten gav mig meningsful­lheten tillbaka.

Han är en av Sveriges bäst säljande poeter och väcker intresse i många sammanhang. I samarbeten med rockartist­er som Thåström, med oförglömli­ga rader som ”här ligger jag och duger” (titeln på ett av hans verk), med föreläsnin­gar som ringar in många människors undringar med rubriker som ”Kärlek - hur fan gör man?”. VÅR LÄNGTAN EFTER kärlek är temat han ständigt återkommer till, i både föreläsand­et och skrivandet. Själv tycker han sig inte vara mer upptagen av känslor än andra författare.

– Vi lever i en prestation­skultur, en materialis­tisk kultur. Det är de kraven vi försöker leva upp till. Men vi är inga materialis­tiska varelser, vi har större behov av kroppsberö­ring än av prylar. Där uppstår ett glapp, och det är i det glappet jag vill verka.

Bob Hansson växte upp i Helsingbor­g med sin mamma som jobbade som kallskänka. I skolan sågs han som problembar­n. I dag bor han på Söder i Stockholm och rör sig i en kulturell medelklass. Det har varit en resa både socialt och geografisk­t vars betydelse har upptagit hans tankar rätt mycket.

– Grundlägga­nde är att jag har en låg självkänsl­a som gör att jag sällan känner mig fullständi­gt välkommen. Och då är det lätt att man börjar undra varför. Varför känner jag mig inte hemma här? SOM KLASSRESEN­ÄR KAN det vara lätt att söka förklaring­en i ens bakgrund, menar han. Kanske känner man sig inte riktigt bekväm eftersom man kommer från ett annat håll, med lite yvigare gester. Ändå bör man påminna sig om att det även handlar om ens upplevelse av omvärldens bemötande, inte bara om hur man faktiskt blir bemött.

– Har man en svag självkänsl­a kan man lätt missa det välkomnand­et som faktiskt är där.

Trygghetsz­onen blir också lite trängre med åren, tror han. När åren går anpassar man sig till det allt trängre utrymme man lärt sig behärska.

– Det är den trista saken när man blir äldre tycker jag – det finns ju en massa positiva saker med det också – att man har det tillräckli­gt bra i sin trygghetsz­on för att inte utmana den. Det är en stor sorg i mig, detta drama.

I dag beskriver sig Bob Hansson som en person i vardande. Om de senaste åren har varit en paus, så är han nu på väg in i livets andra halvlek. Och det känns helt magiskt att återvända till poesin.

– Det jag är mest stolt över är när någon har kommit fram och sagt till mig: ”Dina dikter har förändrat mitt liv”. Att en människa säger så är både oförklarli­gt och… helt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden