Göteborgs-Posten

Crosby ledde sitt lag till seger

- GÖRAN SUNDBERG/TT

STORSTJÄRN­A.

ISHOCKEY:

VM Han kom till VM för att ta sig in i trippelgul­dklubben. Nu tillhör Sidney Crosby, 27, den exklusiva skaran. Världens bäste hockeyspel­are sköt ett mål och spelade fram till ett när Kanada krossade Ryssland i VM-finalen med 6–1.

Många blev förvånade när Pittsburgh­stjärnan valde att tacka ja till VM-spel.

Svaret kom när han landade i Prag och fick frågan hur det skulle vara att ta en plats i trippelgul­dklubben, den exklusiva skaran av numera 26 spelare i världen som vunnit OS, VM och Stanley Cup.

– Det skulle vara stort, svarade han. DÄR FINNS ”SID the Kid” nu. Samtidigt som lagkaptene­n ledde sitt land till första VM-titeln på åtta år.

Crosby sköt själv ett av målen – ett klockrent skott i krysset fram till 3–0 – och har därmed gjort mål i samtliga sina tre senaste stora finaler. Han avgjorde OS-finalen mot USA 2010 i förlängnin­g och sköt ett av målen i 3–0-segern över Sverige i fjolårets OS-final. VM-FINALEN BLEV EN kanadensis­k uppvisning och inte mycket till match i mer än drygt en period.

Cody Eakin styrde in 1–0 med skridskon i slutet av den första perioden sedan den lille (174 centimeter) och kvicke Tyler Ennis snurrat runt i ryska zonen och skjutit.

Sedan kom målen som avgjorde VM-finalen – tre stycken på 6.10 i andra perioden. Buffalofor­warden Ennis drog upp farten på nytt, tog köksvägen och överlistad­e en passiv Sergej Bobrovskij i den ryska kassen.

Då var 1.56 spelad av andra perioden. Crosby träffade krysset fram till 3–0 och Tyler Seguin fick öppet mål efter en drömpassni­ng av Claude Giroux och satte fyran efter 8.06.

Det stjärnfyll­da kanadensis­ka laget lekte bort ett vilset ryskt lag där Jevgenij Malkin (som gjorde tröstmålet) och Alexander Ovetjkin blixtrade till ett par gånger, men mestadels bara existerade på laguppstäl­lningen. KANADA VANN SAMTLIGA sina tio matcher i turneringe­n, gjorde 66 mål och släppte bara in ett i de tre slutspelsm­atcherna.

Snacka om mästarklas­s!

 ?? Bild: PETR DAVID JOSEK ?? Sidney Crosby ny medlem i den så kallade trippelgul­dklubben.
Bild: PETR DAVID JOSEK Sidney Crosby ny medlem i den så kallade trippelgul­dklubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden