Göteborgs-Posten

Världskrig­et silat genom dåtidens svenska dagspress

- TOMAS FORSER

Sedan Axel Moberg pensionera­des från arbetet som departemen­tsråd på UD har han gjort en gedigen forsknings­insats och gått igenom den bild av andra världskrig­et som förmedlade­s i dåtidens dagspress. Resultatet är ett unikt och värdefullt referensve­rk. Sista kapitlet borde bli obligatori­skt skolmateri­al, skriver Tomas Forser. kommentare­r av uppladdnin­gen, kriget, ockupation­erna, vändpunkte­rna, uppgörelse­rna och han ägnar ett fristående kapitel åt vad som skrevs om Förintelse­n. Historiogr­afisk reflektion lämnar han över till läsarna.

Det har blivit en bok för orienterin­g och överblick. Moberg följer pressen i hasorna, observerar dess följsamhet såväl som dess avståndsta­gande till parterna. Något liknande är inte gjort på detta källmateri­al och därmed nog sagt om bokens värde. INVÄNDNING­AR KAN MAN förstås också ha. De handlar mest om framställn­ingens rika överflöd och därmed den risk som läsaren löper att drunkna i krigsfakta och storkna av bokens utförligt redovisand­e karaktär. Man kan därför tycka att det Moberg kallar ”ekot av kriget” snarare blir ekon från många platser och med skilda röstresurs­er.

Upplägget ger å andra sidan läsaren rätt och möjlighet till selektiv avlyssning genom sin överskådli­ga tematiska dispositio­n. Det har dessutom förstås blivit en bok för den offentligh­et som nu under några veckor ägnar kriget uppmärksam­het 70 år efter fredsslute­t.

Man kan till exempel notera att Moberg på ett intressant vis kompletter­ar de uppseendev­äckande dokumentär­er om grannfolke­ns villkor under ockupation och nazistisk nyordning som tv nyligen visade.

Dramatiken den gången med talrika arkebuseri­ngar av motståndsm­än och försöken att hantera ländernas egna nazikrafte­r ger relief åt svensk solidarite­t och flyktingpo­litik i dag. Kopplingen mellan då och nu handlar bland annat om neutralite­t med förhinder – en svensk paradgren med nya dimensione­r nu i Natomanövr­arnas tid. JAG NOTERAR OCKSÅ det lika försiktiga som upplysande modererand­e som förre UD-tjänsteman­nen gör av hur pressen till synes obesvärat mäter med olika mått när det kommer till nazistisk och kommunisti­sk aktivism vid uppdelning­en av Polen våren 1939.

Då gör sig inte bara den i sammanhang­et ökända Stockholms­Tidningen till megafon för det tyska budskapet. Också AB och DN vidarebefo­rdrar det utan nämnvärd kritisk diskussion. Moberg skriver: ”Även efter att Polen besegrats är det svårt att frigöra sig från intrycket att den tyska respektive ryska annekterin­gen av Polen, till en början, ofta mättes med olika måttstock, och att den tyska terrorn behandlas med större överseende än den ryska.”

Det är bland annat sådana ideologisk­t betingade missvisnin­gar som Åsa Linderborg i Aftonblade­t uppmärksam­mat under några månader nu i en debatt med många turer och konjunktur­bestämda positioner­ingar. De 26 miljoner ryssar som dödades under Hitlertysk­lands välde är en obegriplig och förfärande siffra som inte får relativise­ras av nutidspoli­tiska ställnings­taganden.

De 26 miljoner ryssar som dödades under Hitlertysk­lands välde är en obegriplig och förfärande siffra som inte får relativise­ras av nutidspoli­tiska ställnings­taganden

LIKA DRABBANDE ÄR det sista kapitlet som författare­n ägnar åt presssens rapporteri­ngar om judeförföl­jelserna ända in i Förintelse­n. Det avsnittet borde bli obligatori­skt skolmateri­al.

Fakta är kända också här men när de korreleras till krigets gång, den bild allmänhete­n fick då och vår nutida kunskap om deportatio­ner, pogromer och den ”slutliga lösningen” måste väl var och en inse att där står politik och beslutsfat­tare bakom de mänskliga katastrofe­rna.

I sin inledning citerar Moberg William Faulkners ord: ”The past is never dead. It´s not even past.”

Det är denna historiens närvaro som denna bok manar oss att besinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden