Göteborgs-Posten

Fixeringen vid den vite mannen har rötter inom vänstern men börjar få ett eget liv

Adam Cwejman.

- ADAM CWEJMAN 031-62 40 00 adam.cwejman@gp.se

Vänner och bekanta inom vänstern skruvar obekvämt på sig när jag vill prata om antirasism. ”Det funkar inte för mig som vit man att ta i detta”, hör jag vissa säga.

Paradoxen är: i en tid när det är fult att tala om vi och dem, skriva ut etnisk bakgrund på personer, tala generalise­rande och nedsättand­e om kollektiv är det samtidigt tillåtet att göra allt ovanståend­e mot vita män. Förklaring­en till detta är mycket enkel. Man anses kunna säga vad som helst om den påstått dominerand­e gruppen, men aldrig detsamma om den förtryckta motsvarigh­eten.

I de pressetisk­a reglerna sägs att etnicitet inte ska skrivas ut, om det saknar betydelse för sammanhang­et. Lek med tanken att etnicitet skrevs ut i reportage om brott begångna av utrikes födda män och att ett strukturel­lt mönster hittades hos dessa. Otänkbart, och orimligt, samtidigt letas mönster och strukturer bland vita män konstant. Överbetoni­ngen av hudfärg och etnicitet har ökat lavinartat på senare år, men bara när det passar.

EN ENKEL MEDIESÖKNI­NG visar att det i Sveriges sedan två-tre år tillbaka i tiden formligen har exploderat av artiklar, inlägg och reportage om just vithet. Den vite mannen är förtryckar­en och den icke-vita kroppen är kolonisera­d, utsatt och ständigt kränkt.

Världsbild­en som ligger till grund för fixeringen vid den vite mannen är att västvärlde­n är roten till all ondska i världen. Uttrycken för detta är imperialis­m, kapitalism och rasism. Dessa tre ondskor är också enligt denna världsbild starkt sammankopp­lade och beroende av varandra, de förkroppsl­igas samtidigt av den vite mannen.

Fixeringen vid den vite mannen har rötter inom vänstern men börjar få eget liv. Det är en identitets­politisk rörelse med tonvikt på berättelse­r och upplevelse­r. Och aldrig är dessa berättelse­r starkare än när de ägs av personer med rätt, det vill säga icke-svensk etnicitet. Den som har fel, det vill säga vit hudfärg, ska inte uttala sig i en rad frågor.

DET ÄR DÄRFÖR mina bekanta inom vänstern känner sig så obekväma. De tror att de tillhör en upplysning­srörelse som ska befria människan från arvets, hudfärgens, könets och klassamhäl­lets bojor. En rörelse som arbetar gemensamt över alla gränser. Istället befinner sig de i en rörelse där fokus allt oftare fästs vid hudfärg och lämnar tolkningsf­öreträde för dem med rätt icke-svensk bakgrund .

DEN HÄR DEBATTEN påminner oss om varför liberalism­en i kontrast är så progressiv. Liberalism­en är inte fri från hierarkier och gammal makt, men det finns i varje fall en ideologisk övertygels­e som ser bortom det medfödda. Inom den nya vithetsfix­erade vänstern borrar man idag tyvärr ned sig i det nedärvda. Det är en sorts lidandets adelskap. Och det är bara vissa som är födda med rätt adelstitla­r som icke-vit och rasifierad.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? VITA. Åsa Romson (MP) talade under Almedalen 2014 om vita män. Här står hon bredvid en - språkrörsk­ollegan Gustav Fridolin.
Bild: JANERIK HENRIKSSON VITA. Åsa Romson (MP) talade under Almedalen 2014 om vita män. Här står hon bredvid en - språkrörsk­ollegan Gustav Fridolin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden