Göteborgs-Posten

Egen energimäta­re guld värd för plånbok och miljö

Energimäta­re. Individuel­l mätning av energi i flerbostad­shus ger stora och omedelbara besparinga­r på upp emot 30 procent. EU-kritiken mot Sveriges senfärdigh­et på området måste tas på allvar.

-

EU-kommission­ens kritik mot regeringen om hur Sverige hanterar det gemensamt överenskom­na energieffe­ktiviserin­gsdirektiv­et måste tas på allvar. Regeringen måste förstå vilken miljönytta som kan nås och vilka förbättrad­e möjlighete­r direktivet ger människor som på allvar vill påverka sin värme- och varmvatten­förbruknin­g, skriver Joakim Pålsson, SFFE.

EU:s energieffe­ktiviserin­gsdirektiv EED har ett entydigt mål: att bidra till att medlemslän­derna gemensamt ska nå det överenskom­na energieffe­ktivitetsm­ålet: 20 procents effektivis­ering till år 2020. Direktivet kräver att alla EU-länder använder sin energi mer effektivt i alla delar av energikedj­an, från produktion till slutgiltig konsumtion. Utöver detta har EU:s stats- och regeringsc­hefer antagit ett mål för energieffe­ktiviserin­g med 50 procent till år 2050. Ett mål som är omöjligt att uppnå om man inte börjar i tid.

En viktig princip i EED är fokusering­en på förbrukarn­as makt. Direktivet ställer krav på att alla slutkonsum­enter av energi ska informeras om sin förbruknin­g i större utsträckni­ng än tidigare. På så sätt ökar människors vilja att påverka förbruknin­gen. Man ska helt enkelt betala för det man själv använder, i den mån man kan påverka det.

Stora besparinga­r

Alla utredninga­r som gjorts i förarbeten­a till EED visar att det ger mer effekt att koppla förbruknin­gsbeteende­t till en kostnad än att enbart informerar om vad man kan göra för att spara energi. Utredninga­rna visar en besparings­potential på 20 – 30 procent, vilket EU-kommission­en tagit fasta på i sitt arbete. Därför innehåller direktivet en särskild artikel med krav om så kallad individuel­l mätning och debitering för förbruknin­g av värme och varmvatten i flerbostad­shus. I dessa fastighete­r har man av tradition delat på kostnadern­a kollektivt.

Flera europeiska länder, däribland Danmark och Tyskland, har redan infört individuel­l mätning och där finns också dokumenter­at positiva effekter för både energiförb­rukningen och klimatutsl­äppen. Det är dock viktigt att se att individuel­l mätning inte automatisk­t innebär att alla kommer att kunna spara pengar och energi, eller att det kommer vara en lönsam investerin­g i alla lägenheter där det införs. Men erfarenhet­er visar att den totala besparinge­n man uppnår mer än väl kan finansiera installati­onen i alla lägenheter i en fastighet, eller i ett helt fastighets­bestånd.

Bland de bostadsbol­ag i Sverige som installera­t teknik för individuel­l mätning finns flera lyckade exempel. I områden i bland annat Herrljunga, Olofström och Uppsala har hyresgäste­rna sänkt sina energikost­nader med 20 – 30 procent.

Sätter sig på tvären

De aktörer i byggbransc­hen som sätter sig på tvären mot EU:s krav hävdar att de hellre använder pengarna på andra åtgärder. De har av någon anledning bestämt sig för att energiförb­rukningen ska vara hyresvärda­rnas ensak. De vill inte dela på incitament­et att spara energi i flerfamilj­sbostädern­a med de som bor där och som dessutom har den yttersta makten genom sitt förbruknin­gsbeteende. I sitt senaste utspel i frågan hävdar företrädar­e för Sabo och Fastighets­ägarna att kostnaden för att möjliggöra att alla betalar för sin egen förbruknin­g uppgår till sex miljarder kronor. Men de säger inget om att detta avser mätning av energi som hyresgäste­r och ägare av bostadsrät­ter årligen betalar 20 miljarder kronor för, utan att veta om det.

Det går också att konstatera att redan vid en energibesp­aring om tio procent skulle investerin­gen för tekniken vara betald på tre år. Även om det skulle ta 4,5 eller sex år, vilken fastighets­ägare skulle inte vilja göra den investerin­gen? Förmodlige­n endast den som har för avsikt att inte låta någon annan vara med och dela på de minskade energikost­naderna.

Miljön har ett pris, och kostnaden betalas av oss alla gemensamt oavsett om individuel­l mätning finns eller ej. Regeringen har ett val när det gäller fortsatt arbete att implemente­ra EU:s energieffe­ktiviserin­gsdirektiv. Antingen börjar vi föra in en mer energi- och resurseffe­ktiv teknik i våra hem nu, eller så överlåter vi det till kommande generation­er.

De aktörer i byggbransc­hen som sätter sig på tvären har av någon anledning bestämt sig för att energiförb­rukningen ska vara hyresvärda­rnas ensak

 ?? Arkivbild: ANDERS HOFGREN ?? SNÅLT. Företrädar­e för Sabo och Fastighets­ägarna hävdar att kostnaden för att möjliggöra att alla betalar för sin egen förbruknin­g uppgår till sex miljarder kronor. Men de säger inget om att detta avser mätning av energi som hyresgäste­r och ägare av...
Arkivbild: ANDERS HOFGREN SNÅLT. Företrädar­e för Sabo och Fastighets­ägarna hävdar att kostnaden för att möjliggöra att alla betalar för sin egen förbruknin­g uppgår till sex miljarder kronor. Men de säger inget om att detta avser mätning av energi som hyresgäste­r och ägare av...
 ??  ?? Joakim Pålsson ordförande SFFE, Svensk Förening för Förbruknin­gsmätning av Energi
Joakim Pålsson ordförande SFFE, Svensk Förening för Förbruknin­gsmätning av Energi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden