Göteborgs-Posten

Lennart Lorenzson

-

Lennart ”Lubbe” Lorenzson, Bollebygd, har avlidit i en ålder av 90 år. Han sörjes närmast av barnen Monica, Jörgen och Lisbeth med familjer samt många vänner och f d kolleger. Lennart föddes 6 mars 1925 i Sjötofta men flyttade tidigt till Göteborg där han växte upp och bildade familj. Familjen flyttade sedermera till Landvetter och 1971 vidare till Bollebygd där Lennart blev kvar resten av livet.

Gällande Lennarts yrkesliv så var han under många år inköpare på skolförval­tningen i Göteborg men parallellt med detta så arbetade han på Göteborgs-Postens teleredakt­ion och sportredak­tion och skrev då bland annat om orienterin­g som var ett av hans stora intressen. Såväl lokala tävlingar som VM, O-Ringen och Tiomila bevakades på ett profession­ellt sätt. Efter sin pensioneri­ng arbetade Lennart dessutom ett antal år på tidningen Norra Hallands redaktion i Kungsbacka.

Lennart har alltid varit mycket sportintre­sserad. I sin ungdom var han landslagsm­an i såväl handboll som orienterin­g. Att han dessutom var med i båda landslagen samtidigt torde vara unikt i svensk idrottshis­toria. Hans främsta merit var ett VM-brons med handbollsl­andslaget. Hans lokala klubb var Majornas IK för vilken han sprang ett otal orienterin­gstävlinga­r. I MOGEN ÅLDER började Lennart vid sidan av orienterin­gen dessutom att spela tennis och golf. Med sin idrottstal­ang och tävlingsin­stinkt lyckades han väl inte minst inom golfen. Han älskade att resa och detta i kombinatio­n med att spela golf förde honom bland annat till Spanien, Thailand och Florida.

Även naturen hade en stor plats i Lennarts liv. Han älskade att vandra i skog och mark samt plocka bär och elda. Det föll sig naturligt att han blev invald i Skogskarla­rnas klubb i Göteborg 1949. Han invaldes i Skogskarls­rådet 1964 och tog över klubban som talman 1972, en post som Lennart med glans hade i hela 17 år innan han avgick i samband med klubbens 55-årsjubileu­m.

Det finns många fina minnen om Lennart. Flera f d kolleger på GP som jag varit i kontakt med vittnar om att de minns Lennart som alltid mycket elegant, prydlig och vältrimmad samt ödmjuk och korrekt i sina kontakter såväl ute på fältet som på den egna redaktione­n.

Lennarts sista år präglades av sjukdom. Han orkade inte vara ute några längre stunder då hjärtat var svagt och kraften i hans kropp avtog. Den 9 april somnade han stilla in efter ett långt och innehållsr­ikt liv.

Det är många som kommer att sakna Lennart, men han kommer för alltid att vara ett ljust och varmt minne för oss alla.

Håkan Stenberg, f d kollega på Göteborgs-Posten

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden