Göteborgs-Posten

Eriksson – ny RFordföran­de

- DANIEL KIHLSTRÖM

RIKSIDROTT­SMÖTET Han ska rätta sig efter budord och har kallats Jesus brorsa. Är Björn Eriksson, 69, en frälsare för svensk idrott? – Nej, det är jag definitivt inte. Jag hoppas att jag kan bidra – svensk idrott bygger på kollektiva insatser, säger Riksidrott­sförbundet­s nye ordförande.

Björn Eriksson har själv refererat till Moses stentavlor med tio budord som en programför­klaring. Under Riksidrott­smötet i Helsingbor­g kallades han i en skämtsam ton till och med för Jesus brorsa.

– Man får väl ta det för uttryck, det finns en hel del bra bibelcitat som även gäller utanför den kyrkliga sfären, säger den nyvalde RFbasen Björn Eriksson och skrattar. FRIIDROTTS­BASEN ERIKSSON, som i tio år var ordförande för skidskytte­t, lyfter speciellt fram tre budord han kommer att arbeta efter. Ett är att svensk idrott måste fånga grupper som exempelvis ensamkomma­nde flyktingba­rn och flickor med utlandsföd­da föräldrar.

– Jag är väldigt angelägen om de vita fläckarna. Det är en viktigare fråga än hur många som idrottar hos oss eller idrottar hos privata aktörer, säger han.

Samtidigt måste den ideella idrottsrör­elsen fånga upp de entreprenö­rer som finns, menar Eriksson.

– Det finns väldigt många unga och äldre människor som har bra idéer och det måste vi kunna ta hand inom idrotten. DET TREDJE BUDORDET Eriksson lyfter fram är ständigt närvarande för en RF-ordförande – de statliga anslagen, som har legat still under en lång tid.

– Det är väldigt viktigt att vi kan skapa en bättre finansiell balans, säger Eriksson.

Idrottsmin­istern Gabriel Wikström (S) lovade under sitt invignings­tal på Riksidrott­smötet att den rödgröna regeringen ska göra mer i framtiden gentemot den svenska idrottsrör­elsen.

– Han sa även att ”glöm inte att vi brukar hålla ord”. Det kommer jag hålla fast vid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden