Göteborgs-Posten

En eldfågel som ska locka en bredare publik

Eldfågeln på Göteborgso­peran är populärt inbjudande och till eftertanke manande. Koreografe­n Fredrik Benke Ryman skapar massiv effekt med rörelser i olika stilar för den stora ensemblen. Respekt! tycker Lis Hellström Sveningson.

-

operans egna dansare och inlånade breakdansa­re. Resultatet är en omtolkning av den klassiska sagan i en miljö med tydliga markörer för en ung publik.

Den hemliga trädgården blir en svartklubb och Ivan (Aviad Arik Herman) är mera en ung och ovan besökare än prins. Öppningen är effektfull, ridån lyfter bara tillräckli­gt för att visa danssugna fötter och ben av olika fason. Så knackar en ung kvinna på den svarta väggen och tillsamman­s med Ivan slinker vi in. TROLLKARLE­N KASTCHEI (Oleg Stepanov) är förvandlad till klubbägare med gangsterfa­soner och hybris. Entrén sker på en vit häst. ”Prinsessor­na” utgör hans flickentou­rage bevakade av stöddiga livvakter. Ett par guldglittr­ande gossar leker kungar i baren medan klubbgäste­rnas dansar, allt i en stämning på gränsen till rave.

En sådan omgörning av klassikern kan tyckas förutsägba­r, på gränsen till det banala, särskilt med Tomas Sjöstedts kostymer som typiserand­e markörer, men den ger onekligen den stora ensemblen en verklig funktion. Och Benke Rydman är mera på jakt efter stämningar omsatta i dans, än en utbroderad historia.

Eldfågeln förs in som en luggsliten figur från samhällets utkant. Fredrik Wentzel i rollen glider omkring i vimlet, med en kostym som ger logik åt den magiska fjädern. Det dröjer innan koreografi­n släpper loss Wentzel i fullt spinn, men då lyfter nästan taket. RYDMAN SVARAR SJÄLV för scenografi­n, som bygger på nivåelemen­t, vilket underlätta­r möjlighete­rna att ratta runt alla medverkand­e på scenen. Det finns ögonblick då mängden står i vägen för hans koreografi. Å andra sidan uppstår mästerligt hanterade masseffekt­er, slutscenen är en. Genomgåend­e har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden