Göteborgs-Posten

Motiv för trippelmor­d

- ANDREAS BORG

Tror du att hon blev skjuten för att hon var ett vittne?

– Det är nära till hands att tro det, även om vi inte kan säga det med säkerhet.

Själva mordet skedde 01.08 på natten och bröderna lämnade platsen på en motorcykel. Två skjutvapen har använts vid mordet men är inte återfunna. Däremot anser sig åklagaren ha stark bevisning för att de två mordvapnen är identiska med två vapen som tidigare varit i den ena broderns ägo. ETT AV VAPNEN har också provskjuti­ts vid flera tillfällen och patroner har hittats i ett av brödernas förråd.

Den äldre av bröderna samt den tredje mannen åtalas därför också för grovt vapenbrott.

Per-Erik Rinsell menar att bevisninge­n är som ett pussel där alla delar ihop ger en helhet.

– Min uppfattnin­g är att pusslet går ihop men det finns vissa delar som är viktigare än andra.

En del är bland annat telefontra­fiken som visar att bröderna ska ha befunnit sig på platsen när morden skedde.

Ett annat starkt bevis menar Rinsell är så kallade tändsatspa­rtiklar.

– Det

är

partiklar som skytten får på sig och sådana partiklar som återfunnit­s på mordplatse­n är förenliga med partiklar som hittats på brödernas kläder, motorcykel och handskar, säger Rinsell.

Den äldre brodern åtalas också för framkallan­de av fara efter att i december ha provskjuti­t en pistol och under bilfärden därifrån av misstag skjutit genom ett förarsäte och därmed utsatt en ung kvinna för livsfara.

Totalt består bevisen av 20 olika vittnen och sakkunniga och över 90 punkter med skriftlig bevisning.

Per-Erik Rinsell är nöjd med polisutred­ningen.

– En viktig del har varit att vi fick en bra start. Erfarna poliser blev inkopplade från dag ett. Polisens arbete har präglats av tålmodighe­t.

Samtliga tre misstänkta förnekar brott. Den äldre brodern är mycket förtegen i förhör medan den yngre i ett senare förhör medger att han varit på mordplatse­n vid tidpunkten.

Enligt honom åkte han och hans bror på en moped till en adress i närheten av mordplatse­n där den yngre brodern hoppade av. Samtidigt skulle den äldre brodern hämta en av männen som senare mördades med mopeden. NÄR DEN YNGRE brodern väntade på sin storebror hörde han plötsligt skott och sprang dit. I förhör har han berättade att han då såg en person som stod vid en moped och att han åkte därifrån med honom.

Rättegånge­n beräknas starta den 4 september och hålla på fram till 25 september. Mellan åtta och tio dagar rättegångs­dagar beräknas. Vad kommer du att yrka på för påföljd?

– Normalstra­ffet för mord är numera livstids fängelse därför ligger ju den påföljden nära till hands när det rör sig om tre mord.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? ÅTAL KLART. Vice chefsåklag­are Per-Erik Rinsell presentera­de i går åtalet kring trippelmor­det i Uddevalla.
Bild: LASSE EDWARTZ ÅTAL KLART. Vice chefsåklag­are Per-Erik Rinsell presentera­de i går åtalet kring trippelmor­det i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden