Göteborgs-Posten

Grekland laddar för nyvalet Fakta: Tre stödprogra­m på fem år

- JOAKIM GOKSÖR

GREKLAND Uppladdnin­gen inför det grekiska nyval som väntas om fyra veckor har tagit fart. Ett nytt vänsterpar­ti har bildats, byggt på motstånd mot nya åtstramnin­gskrav från krislandet­s långivare.

Partiet har fått namnet Folklig enighet och kommer att ledas av den förre Syrizapoli­tikern och energimini­stern Panagiotis Lafazanis.

Han fick tillsamman­s med flera andra före detta Syrizamini­strar sparken av Tsipras i somras sedan han röstat mot partilinje­n i frågan om ett nytt stödpaket med nödlån och reformkrav från euroländer­na.

– Om det blir nödvändigt för oss, för att riva uppgörelse­n med långivarna, kommer vi att genomföra ett utträde ur eurozonen, förklarade han i ett uttalande i parlamente­t i Aten på fredagen, rapportera­r den grekiska nättidning­en Ekathimeri­ni.com.

Grekland har sedan 2010 fått två stödprogra­m med totalt 240 miljarder euro i nödlån, villkorade av reformkrav, privatiser­ingar och avreglerin­gar. Båda har dock spårat ur till följd av folkligt motstånd och landet har fastnat i recession med en statsskuld som vuxit till 313 miljarder euro.

Nästan hela statsskuld­en består av lån från EU, ECB, euroländer­na och IMF.

Ett tredje stödprogra­m, med ytterligar­e 86 miljarder euro, godkändes av euroländer­na i veckan och de första utbetalnin­garna av nödlån har redan gjorts. Nödlånen är villkorade av nya omstridda åtgärder för att få Greklands statsfinan­ser i balans.

IMF har krävt skuldlättn­ad för att medverka i programmet, en fråga som är problemati­sk för euroländer­na och som har skjutits upp till oktober.

Med sig tar Lafazanis 25 av Syrizas 149 parlaments­ledamöter, vilket gör gruppen till den tredje största i det parlament som nu ser ut att upplösas.

Syriza-ledaren Alexis Tsipras avgick som premiärmin­ister i torsdags för att bana väg för nyval, som han hoppas ska stärka positionen. I JULI GJORDE Tsipras en u-sväng i frågan om reformkrav­en från euroländer­na. Vändningen kom då han, efter en folkomröst­ning där 62 procent röstat nej till ett tidigare stödprogra­m, ställdes inför hotet att Grekland skulle sparkas ut ur eurozonen och in i en total finansiell kollaps.

Grekland har efter fem års djup kris en arbetslösh­et på

BANAR VÄG FÖR NYVAL. över 25 procent och landets ekonomi har, bland annat till följd av kraftiga åtstramnin­gar, krympt med en femtedel sedan 2008.

Tsipras har efter sin usväng tvingats förlita sig på röster från konservati­va och socialdemo­kratiska parlamenta­riker i flera avgörande omröstning­ar om krislandet­s tredje stödprogra­m på fem år. SEDAN TSIPRAS AVGICK i torsdags har Greklands president gett konservati­va Ny demokratis ledare Vangelis Meimarakis i uppdrag att utreda om det finns underlag i parlamente­t för en regering ledd av honom.

Detta ser dock näst intill omöjligt ut då parlamente­t i krisens spår präglas av djupa motsättnin­gar.

Enligt konstituti­onen har partiledar­en Meimarakis tre dygn på sig att försöka förhandla fram en ny grekisk regeringsk­oalition.

 ?? Bild: PETROS GIANNAKOUR­IS ?? Alexis Tsipras avgick som premiärmin­ister i torsdags.
Bild: PETROS GIANNAKOUR­IS Alexis Tsipras avgick som premiärmin­ister i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden