Göteborgs-Posten

Bilbao vill rida på framgångsv­ågen

Det finns sämre sätt att ladda upp för en ny säsong än att besegra fjolårets trippelmäs­tare med 5-1 över ett dubbelmöte.

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Säsongen har knappt startat än och Athletic Bilbao har redan lyft sin första pokal på tre decennier. – Äntligen har vi vunnit titeln våra fans förtjänar. Det här är något vi jagat efter under en lång tid, säger tränaren Ernesto Valverde inför La Liga-starten.

– Uppföljare är aldrig bra. Tja, förutom Gudfadern del II.

Orden är Ernesto Valverdes, från när han under en presskonfe­rens i juni 2013 för andra gången presentera­des som tränare för Athletic Club de Bilbao. Drygt två år senare står han inför tiotusenta­ls segerrusig­a fans med Los Leones första pokal sedan 1984 och vi kan konstatera att Txingurri - Myran, som Valverde kallas efter sin spelarsejo­ur i klubben - kan sälla sig till den tunna skaran av lyckosamma återvändar­e. – JUST NU KÄNNER jag en enorm glädje. Det här är något vi jagat efter under en lång tid och många generation­er av supportrar har kommit och gått sedan 1984. Jag vann aldrig något här som spelare, men jag visste att det skulle ske förr eller senare, säger Valverde till AS efter måndagens seger mot Barcelona i spanska supercupen.

Det finns sämre sätt att ladda upp för en ny säsong än att besegra fjolårets trippelmäs­tare med 5-1 över ett dubbelmöte. 0-4-underläget från San Mamés var för mycket även för Barça att vända på och när Aritz Aduriz rullade in 1-1-målet, hans fjärde i dubbelmöte­t, på Camp Nou var det ingen som kunde påstå på att baskernas seger var orättvis.

Supercupen är inte den mest prestigefy­llda av titlar, men den betyder förstås mer för en klubb som Athetic. Den supporterä­gda klubben är förmodlige­n fotbollsvä­rldens mest ideologisk­a och sedan 1912 har Athletic arbetat efter policyn om att bara använda spelare som fått sin fotbollsfo­string i de sju baskiska provinsern­a. NÄR DEN 31-ÅRIGA titeltorka­n bröts samlades tiotusenta­ls basker för att fira triumfen framför statshuset och det finns all anledning till fortsatt optimism i det rödvita lägret. Valverde, med sin metodiska, krävande och relationsb­yggande ledarstil, har varit precis vad Athletic behövde efter Marcelo Bielsa och årets trupp ser spännande ut.

– Det viktigaste i mitt lag är solidarite­t och att spelarna vägrar kasta in handduken. Det är ett av kraven vi har här i Athletic. Ibland gör vi det bättre och ibland sämre, men vi är tydliga med att vi aldrig ger upp och att vi alltid vill framåt, förklarar Valverde. NYA SAN MAMÉS tycks dessutom vara en precis lika skrämmande arena som den gamla och det finns ingenting som talar för att baskerna inte ska kunna göra livet svårt för Barcelona för tredje gången på en dryg vecka när La Liga nu återvänder.

Och om Valverde på allvar tror att uppföljare och återkomste­r aldrig är en bra idé gör han sitt allra yttersta för att motbevisa sig själv.

 ?? Bild: MANU FERNANDEZ ?? KNEP EN BUCKLA. Athletic Bilbao tog i veckan sin första titel på 31 år när den spanska supercupen kammades hem. Tränaren Ernesto Valverde hoppas kunna bygga vidare på framgångar­na när La Liga-säsongen nu startar, där Barcelona står för motståndet i...
Bild: MANU FERNANDEZ KNEP EN BUCKLA. Athletic Bilbao tog i veckan sin första titel på 31 år när den spanska supercupen kammades hem. Tränaren Ernesto Valverde hoppas kunna bygga vidare på framgångar­na när La Liga-säsongen nu startar, där Barcelona står för motståndet i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden