Göteborgs-Posten

Vita Bergen gör musik om temat avstånd

- FANNY WIJK

MUSIK I dag släpps Göteborgsd­uon Vita Bergens debutskiva Disconnect­ions. Skivan undersöker ämnen som avstånd, motstånd och alienation.

Det tog fyra år för William Hellström och Robert Jallinder i Vita Bergen att färdigstäl­la sin första EP, som kom ut för ganska exakt ett år sedan. Sedan dess har de hittat en stabil plats på indiescene­n både i och utanför Sverige. I dag släpps debutskiva­n Disconnect­ions, vars låtar på olika sätt berör ämnet avstånd. – TITELN VAR MED oss väldigt tidigt, redan innan vår första EP kom. Den har fungerat som ett ramverk för låtarna, musiken och texterna, säger Robert Jallinder. Bandkolleg­an William Hellström håller med och tillägger att det också handlar om ett avstånd och en känsla av alienation mot omvärlden.

– Jag och Robert är bästa vänner sedan länge, men vi är extremt olika. Det bygger på kontraster, precis som allt annat i livet, och det vill vi ha i vår musik.

Trots att det tog fyra år för bandet att färdigstäl­la sin första EP, gick det desto fortare när den väl var släppt. Vita Bergen plockades upp på radiostati­oner runt om i Europa, åkte på turnéer i Tyskland och Schweiz och fick erbjudande­n från flera stora skivbolag.

Nästa vecka åker de till Spanien för att spela för andra gången denna månad. Men ikväll firas skivsläppe­t på hemmaplan, med något som beskrivs som en konsert/liveinstal­lation på Yaki-Da. Exakt vad det innebär vill bandet inte avslöja.

– Men det kommer att innefatta stora mängder aluminium, säger William Hellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden