Göteborgs-Posten

Obegriplig­t slöseri

- Upprörd öbo Bengt Rosenberg

Hur kommer det sig att ni först målar alla vägar och övergångss­tällen samt spärrlinje­r på Öckerö- och Hönövägen och även Norgårdsvä­gen, för att fyra veckor senare asfaltera över alla linjer och övergångss­tällen igen?

Har ni så gott om pengar att man kan slösa bort dem så här? Vad beror det på att man gör så här? Frågan ställs till ansvarig gatuchef i kommunen. Det kan behövas lite fakta om GMO-grödor innan stämningen i GP blir alltför lyrisk.

Soja, majs, ris och bomull är genmanipul­erade i USA för att de skall motstå glyfosat (Roundup). Man sprutar alltså glyfosat upprepade gånger över dessa grödor utan att de dör medan i stort sett alla andra växter på och kring de besprutade arealerna dör. Detta innebär alltså dels att ett stort antal växter utrotas och dels att de grödor som man sedan århundrade­n funnit lämpliga för ett visst geografisk­t område försvinner. Glyfosat är cancerfram­kallande och senare studier visar att grödor som sprutats med glyfosat också innehåller glyfosat. Den enda publicerad­e långtidsst­udien (OBS!) om GMO-grödor visar att möss får cancer av GMO-soja.

Efter några års användning av glyfosat utvecklas en del av de växter som är resistenta mot glyfosat till super-ogräs som nu skall bekämpas med ett tillägg av 2,4-D (Enlist Duo), som kan framkalla bland annat er större skördar men uppföljnin­gsstudier i USA visar att så inte är fallet. För odling av soja och majs i USA används GMO på över 90 procent av arealen för dessa grödor.

Av EU:s 28 medlemslän­der har 19 sagt att de vill förbjuda GMO-grödor. Sverige, Finland och Estland tillhör de 19 läder som genom undfallenh­et och okunskap inte vill förbjuda GMO-grödor medan Tyskland, Frankrike och Danmark vill förbjuda GMO-grödor.

Det är uppenbart att Silverin inte har förstått vad användning­en av ovan nämnda GMO-grödorna innebär för människor och miljö och att Adam Cwejman har valt förlegad informatio­n som underlag för sin ledare i GP den 2/11.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden