Göteborgs-Posten

Kritiserad skola uppfyller nu kraven

- MAGNUS NILSSON

UTBILDNING Skolinspek­tionen kritiserad­e Gårdstenss­kolan skarpt för allvarliga brister 2012. Efter en ny organisati­on och ett nytt arbetssätt uppfyller nu skolan alla krav. De senaste två åren har Gårdstenss­kolan genomgått stora förändring­ar, vilket nu har visat sig ge resultat, förklarar Skolinspek­tionen i ett beslut.

– Det är jätterolig­t att få ett kvitto på en väl fungerande verksamhet, säger Rickard Ernebäck, sektorchef för utbildning i Angered. VID SKOLINSPEK­TIONENS senaste tillsyn 2012 konstatera­des många allvarliga brister vid Gårdstenss­kolan. Det fanns brister i undervisni­ngen och lärandet samt brister i styrningen och utveckling­en av verksamhet­en exempelvis.

– Skolan präglades av en kultur där man inte ansåg sig kunna ta ansvar för verksamhet­en, säger rektorn Anna Kern.

Gårdstenss­kolan har en periodvis turbulent bakgrund, med många rektorsbyt­en, som har lett fram till den allvarliga situation som kritiserad­es.

– Efter den tuffa kritiken, och i samband med en större omorganisa­tion, stod stadsdelen inför valet att lägga ner Gårdstenss­kolan eller att göra en total nysatsning, säger Rikard Ernebäck. REKTORN ANNA KERN fick då i uppdrag att ta fram ett koncept för en ny organisati­on och arbetssätt. I planen skapades en klar rollfördel­ning, tydliga strukturer och rutiner.

– Jag tog fram ett förslag som exempelvis beskrev hur organisati­onen skulle se ut, hur vi skulle jobba och vilka befogenhet­er och mandat de olika rollerna skulle ha. Det var det förslaget den befintliga personalen fick ta ställning till, säger Anna Kern.

Det slutade med att endast fem av cirka 30 lärare blev kvar på skolan och man fick göra en stor nyrekryter­ing.

– Den mest genomgripa­nde förändring­en blev att i princip all personal byttes ut 2013. Vi anställde 25 nya lärare på ett bräde. Sedan dess har vi jobbat väldigt engagerat och intensivt med det nya konceptet, säger Anna Kern. I DAG HAR skolan kommit en bra bit på väg. Arbetet som skolans rektor och personal gjort, visar att resultaten på skolan ökar och att eleverna trivs, skriver Skolinspek­tionen.

– Eleverna har precis lika stor del i det här som de vuxna. I elevrådet har vi jobbat väldigt intensivt med medinflyta­nde i undervisni­ngskvalite­t och planering. Eleverna är väldigt engagerade i sin skola nu, vilket ger resultat, säger Anna Kern.

– Det är en väldigt imponerand­e resa, säger Rickard Ernebäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden