Malmö kördes över

- EMMA LUKINS ANDERS WALLIN

BÖRJAN TILL SLUTET.

FOTBOLL:

CHAMPIONS LEAGUE Malmö FF hoppades på en ny bragd mot Sjachtar Donetsk. I stället bjöd resan till Ukraina på en blytung förlust, 0–4, en utvisning och tunga skador på Oscar Lewicki och Jo Inge Berget. – Vi blir överkörda av ett bättre lag, säger Johan Wiland.

Markus Rosenberg beskrev 1–0-segern på hemmaplan mot Sjachtar som ”den perfekta matchen”. MFF lyckades då kombinera ett aggressivt försvarssp­el med sylvassa omställnin­gar, och det spelade inte någon roll att det var Sjachtar som dominerat matchen. MATCHBILDE­N FÖRVÄNTADE­S BLI densamma i Lviv, 130 mil väster om Donetsk dit Sjachtar numer är förvisade på grund av det oroliga läget i hemregione­n, och Åge Hareide skickade ut exakt samma manskap med exakt samma instruktio­ner som sist. Men den här gången höll det inte. – De är rätt mycket rappare i dag än vad de var hemma hos oss och vi är inte alls där vi ska vara. Vi får jobba stenhårt hela tiden, säger Wiland till TV3.

Den första smällen kom redan efter 10 minuter när Oscar Lewicki knockades av Taras Stepanenko, när båda gick tufft in i en duell. Stepanenko­s armbåge träffade Lewicki på hakan. MFF-mittfältar­en såg ut att förlora medvetande­t en stund, och sjukvårdar­na satte på honom en nackkrage innan han fördes av planen på bår.

En kraftig hjärnskakn­ing lyder domen, vilket kan innebära att Lewicki missar playoff-matcherna mot Danmark.

Malmö FF bytte i stället in Erdal Rakip. TRE POÄNG FÖR MFF hade betytt att man säkrat tredjeplat­sen i gruppen och därmed spel i Europa Leagueslut­spelet till våren. Men det var inte ens nära.

Hemmalaget satte 1–0 i den 29:e minuten efter att Oleksandr Hladkyj snappat upp sin egen retur.

I paus tvingades även Jo Inge Berget att kliva av efter att han krockat med Dario Srna i slutet av den första halvleken.

Två minuter in på den andra halvleken ökade hemmalaget på ledningen till 2–0 på straff, efter det att Kári Árnason dragit ner Alex Teixeira och Dario Srna säkert placerat in bollen bakom Johan Wiland.

Inbytte Eduardo nickade in 3–0 i den 55:e minuten efter det att Árnason misslyckat­s med att rensa bollen bort från Malmös straffområ­de, och 4–0 kom sedan Malmöspela­rna gett bort bollen till Srna på vänsterkan­ten och Alex Teixeira till slut kunde stöta in en ny Wiland-retur.

Förlusten innebär att MFF och Sjachtar nu båda står på tre poäng med två matcher kvar att spela. I dem möter MFF först Zlatan Ibrahimovi­cs Paris Saint-Germain hemma och sedan Real Madrid borta.

– Nu har vi absolut ingenting att förlora. Nu är det bara att köra och försöka gå ut och ta en poäng. Har man tur och träffar rätt den dagen så kanske man kan ta någon poäng mot ett topplag, säger Wiland till TV3.

I slutet av matchen drog Árnason dessutom på sig sin andra varning och visades ut. Det innebär att han är avstängd i hemmamatch­en mot Paris Saint-Germain i nästa omgång.

Första matchen var chansfatti­g, mållös och, ja, helt enkelt lite tråkigt. Mötet på Santiago Bernabéu var något helt annat – rent av motsatsen till vad Champions Leaguekväl­len på Parc de Princes bjöd på.

Intensitet­en var högre och målchanser­na desto fler.

Och det var gästande Paris SG som inledde bäst. Inom loppet av några minuter höll Blaise Matuidi, Zlatan Ibrahimovi­c och Di María sånär på att sätta in matchens första boll i mål. Men det första och det sista avslutet hamnade rakt på målvakten Keylor Navas och Ibrahimovi­cs skott strök bortre stolpen.

I stället var det Real Madrid, som var något tillbakapr­essat, som hittade rätt.

Och det var efter lite tur – kombinerat med ett felbeslut av målvakten Kevin Trapp.

Toni Kroos skott träffade PSGförsvar­aren Thiago Silva och bollen for mot kortlinjen. Dit sprang inbytte Nacho och Trapp. Hemmaspela­re var först till bollen, tittade upp och använde bredsidan för att skicka in 1–0-målet i tom bur efter 35 minuter. PSG HADE LÄGEN att kvittera, Adrien Rabiot träffade stolpen och Edinson Cavanis frilägesch­ipp rensades bort innan mållinjen. Men något mål blev det inte. Real Madrid vann och är därmed klart för slutspel.

CSKA Moskva, med Pontus Wernbloom i startelvan, förlorade bortamatch­en mot Manchester United med 0–1. Samtidigt vann PSV Eindhoven mot Wolfsburg med 2–0, vilket innebär att Wernblooms ryska klubb halkade ner till jumboplats­en i grupp B.

Oscar Wendts Mönchengla­dbach tog ledningen hemma mot Juventus men matchen slutade oavgjort, 1–1, efter att Stephan Lichtstein­er kvitterat alldeles innan pausvilan. Med Manchester Citys 3–1-seger mot Sevilla är Premier Leagueklub­ben klart för slutspel.

?? Bilder: PETTER ARVIDSON ?? Olexandr Gladkiy gör 1-0 i 29:e minuten när han dundrar upp returen från sin egen nick i nättaket.
Bilder: PETTER ARVIDSON Olexandr Gladkiy gör 1-0 i 29:e minuten när han dundrar upp returen från sin egen nick i nättaket.