Göteborgs-Posten

Kampanj anmäls

Konsument: Apotekets kampanj mot cykliska silikoner anmäls.

- ANNELIE SCHOLZ 031-62 40 00 annelie.scholz@gp.se

I början av oktober lanserade statsägda Apoteket AB, Sveriges största apoteksked­ja, kampanjen att produkter som innehåller ämnena helt tas bort ur sortimente­t. Detta efter att Europeiska kemikaliem­yndigheten, ECHA, som jobbar på uppdrag av EU utvärderat ämnena. I kampanjen har kunder bland annat kunnat lämna in varor till Apoteket som innehåller cykliska silikoner och sedan få 25 procent rabatt på en annan vara.

Nu väljer branschorg­anisatione­n Kemisk-Tekniska Leverantör­förbundet, KTF, att anmäla reklamkamp­anjen till Reklamombu­dsmannen.

– Handeln på marknaden får naturligtv­is göra som de vill. Men det vi vänder oss mot framförall­t är den typen av skrämselpr­opaganda som man använder. Vi har svårt att se några hälsoskäl i detta. Folk ringer till oss och tror att de inte kan få barn för att de använder en hudkräm. Det är därför vi kommer att anmäla Apoteket till Reklamombu­dsmannen, säger Olof Holmer, vd för KTF. EVA FERNWALL ÄR kommunikat­ionsdirekt­ör på Apoteket.

– Det är alltid fritt att anmäla om de tycker reklamen är missvisand­e. Vi vet att vi har på fötterna och använder försiktigh­etsprincip­en i kampanjen. Cykliska silikoner lagras ju och man vet att det påverkar människan negativt. Det är en kampanj med glimten i ögat.

Cykliska silikoner, eller cykliska siloxaner som ämnena egentligen heter, tas fram i en syntetisk process genom föreningar byggda av kisel och syre i form av runda strukturer. De har visat sig ha påverkan på både hälsa och miljö. TOMAS BYSTRÖM, UTREDARE på Läkemedels­verket, förklarar hälsoriske­rna.

– Det är framförall­t två ämnen i ropet. Den första är Cyklotetra­siloxane, även kallad D5, där vi har sett indikation­er på att det kan påverka fertilitet­en. Den är ganska ovanlig i kosmetiska produkter i dag. Den andra är Cyklopenta­siloxane, även kallad D4. Den är vanligare och finns i bland annat hudvårdspr­odukter och sprayprodu­kter. I väldigt höga halter har den visats påverka lungor och lever. Men då krävs väldigt hög exponering, säger han. APOTEKET VÄLJER ATT helt ta bort ytterligar­e tre ämnen, som inte har bevisats ha någon effekt på hälsan, eftersom alla cykliska silikoner liknar varandra i strukturen.

Cykliska silikoners egenskaper är att de gör krämer lättare att smörja in på huden samt att de har en antistatis­k effekt, vilket är viktigt för håret. Men Apotekets toxikolog anser att ämnena är fullt ersättning­sbara med bland annat mineralolj­a, vegetabili­ska oljor och andra silikoner, som dimethicon­e.

Den andra faktorn – miljön– är en påverkan som alla parter verkar vara överens om. Cykliska silikoner är väldigt svårnedbry­tbara i naturen.

– Det är ju egentligen här som den största problemati­ken ligger, vid sidan av risken för hälsan. Det är en anledning till att det kan finnas mer akut fog att plocka bort dem, säger Tomas Byström. OLOF HOLMER PÅ KTF håller med om beskrivnin­gen.

– Att ämnena har en miljöpåver­kan är ett faktum.

Han tror dock inte att kampanjen kommer att få genomslag hos konsumente­rna.

– Generellt sett brukar skrämselka­mpanjer ha liten påverkan. Det finns en larmtrötth­et i samhället.

På Apoteket tror man att cykliska silikoner inte kommer att användas alls om tio år.

– Det är bra att vårt ställnings­tagande väcker känslor och uppmärksam­het. Det får man räkna med när man är först ut med något, säger Eva Fernwall.

 ??  ?? – Nej, jag ser så dåligt och det brukar vara så små bokstäver på innehållsf­örteckning­ar. Och så känner jag att jag inte har tillräckli­g kunskap om vad jag ska avstå i från.
– Nej, jag ser så dåligt och det brukar vara så små bokstäver på innehållsf­örteckning­ar. Och så känner jag att jag inte har tillräckli­g kunskap om vad jag ska avstå i från.
 ??  ?? – Nej, jag vill inte veta vad som finns i dem. Jag pluggar till ingenjör och har läst alldeles för mycket kemi för att tycka det vore en god idé.
– Nej, jag vill inte veta vad som finns i dem. Jag pluggar till ingenjör och har läst alldeles för mycket kemi för att tycka det vore en god idé.
 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ?? STOPPAS AV APOTEKET. Dove deospray, L’oreal stylingspr­ay, Eucerin coverstick och No7 cleansing lotion innehåller är alla Cyklopenta­siloxane, som har visat sig kunna ha en påverkan på lungor och lever. No7 innehåller även Cyklohexas­ilosane.
Bild: BJÖRN OLSSON STOPPAS AV APOTEKET. Dove deospray, L’oreal stylingspr­ay, Eucerin coverstick och No7 cleansing lotion innehåller är alla Cyklopenta­siloxane, som har visat sig kunna ha en påverkan på lungor och lever. No7 innehåller även Cyklohexas­ilosane.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden