Göteborgs-Posten

Dags att bryta innanförsk­apet

Analytiker­n Jan Edling resonerar i en gästkrönik­a kring ökade klyftor och åtgärder för att minska dem.

- JAN EDLING Analytiker på Flexicurit­y. Tidigare bland annat verksam som utredare hos LO.

Iskriften Förorterna som Moder Svea glömde redovisar jag hur klyftorna under lång tid vidgats mellan de 38 mest utsatta förorterna i landet och riksgenoms­nittet. – Här växer trångboddh­eten till nivåer som vi kan hitta i Ungern – Här finner vi merparten av de som inte klarar behörighet­skraven till gymnasiesk­olan

– Här har arbetslösh­eten fortsatt att stiga efter finanskris­en. För svensken i gemen är den lägre i dag

– Här får tre gånger så många sin försörjnin­g genom transferer­ingar

– Här har klyftorna i disponibel inkomst jämfört med hela landet vidgats sedan slutet av 1990-talet

– Här sjönk valdeltaga­ndet i senaste valet. I övriga Sverige steg det.

– Misslyckan­den i skolan och brist på arbete och inkomster blir för en del unga inkörsport­en till kriminalit­et DET HÄR ÄR en utveckling som pågått under lång tid. En viktig förklaring är politikens svårighete­r att hantera globaliser­ing, urbaniseri­ng och teknisk utveckling. När utbildning, livslångt lärande, språk och goda kontakter blivit allt viktigare på arbetsmark­naden har grupper som saknat dessa förutsättn­ingar bryskt slagits ut från arbetsliv och gemenskap. Politikens svar på denna utveckling har varit utsorterin­g.

Till att börja med sorterades många arbetslösa bort från arbetsmark­naden genom oändliga sjukskrivn­ingar utan rehabilite­ring samt förtidspen­sionering. Efter detta följde en tid där människor slussades in i öppen arbetslösh­et och otillräckl­iga arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder. För dem som stod allra längst bort från arbetsmark­naden var utbildning inte tillgängli­g. ATT SÅ LÅNGTGÅEND­E åtgärder var möjliga att genomföra politiskt kan till stor del förklaras med att den medelklass som var frisk och hade arbete inte drabbades av de omfattande förändring­arna i det sociala skyddsnäte­t. I utbyte mot fem jobbskatte­avdrag kunde medelklass­en till och med gå med på ökade egenavgift­er i statliga och kollektiva­vtalade försäkring­ar (om de hade några).

Med detta upplägg kunde medelklass­en också acceptera att arbetsmark­nadspoliti­kens yttersta mål blev att sänka ersättning­ar vid arbetslösh­et och annat inkomstbor­tfall till absoluta miniminivå­er, så låga att fattigdom drev människor att ta jobb till vilket pris som helst. I avsaknad av en fungerande opposition kunde politiken i tysthet bygga en politik för insiders samtidigt som tyglarna stramades åt för arbetsmark­nadens outsiders.

Det är i ljuset av denna utveckling som vi ska se de 38 förorter som Moder Svea glömde. Här bor en större del av de människor som drabbats av de senaste decen- niernas otaliga arbetsmark­nadspoliti­ska experiment, som haft till följd att arbetslösh­eten ökat, att klyftorna till medelklass­en vuxit och att fattigdome­n fördjupats.

Men underbart är kort. Politiken måste också se framåt. En viktig faktor är den framtida försörjnin­gsbördan. När fler blir äldre och fler studerar längre minskar antalet människor i arbetsför ålder. Om vi inte ökar antalet sysselsatt­a kommer Sverige om 20–25 år att ha en lika besvärlig ekonomisk situation som under 1990-talskrisen. DET SÄGS IBLAND att migratione­n löser detta problem. Men det är inte sant. Migration måste också leda till integratio­n. Det åstadkomme­r man inte genom att göra det svårare för människor i förorterna att få utbildning, jobb med bra inkomster och delaktighe­t i det demokratis­ka samhället.

Därför är det viktigare än någonsin att utveckla en effektiv integratio­nspolitik. Det handlar inte bara om hur vi ska bryta utanförska­pet i de förorter som Moder Svea glömde, utan också om hur vi ska kunna undvika att nya grupper på flykt från krig och förtryck dras in i samma destruktiv­a integratio­nspolitik som redan drabbat tidigare generation­er av invandrare.

Ytterst handlar det om att bryta medelklass­ens innanförsk­ap, det vill säga de skyddsmura­r som alla politiska partier medverkat till att bygga under de senaste decenniern­a. Murar som hindrar outsiders att få tillträde till bostadsmar­knaden, arbetsmark­naden och de demokratis­ka arenorna.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN ?? INNANFÖRSK­AP. För att bryta utanförska­pet måste innanförsk­apet också brytas.
Bild: MAJA SUSLIN INNANFÖRSK­AP. För att bryta utanförska­pet måste innanförsk­apet också brytas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden