Göteborgs-Posten

Klokt att backa om LOV

- ALICE TEODORESCU 031-62 40 00 alice.teodorescu@gp.se

IBLAND KAN DEN bästa politiken vara att avstå från att göra något dumt. Att som regeringen svänga om vårdvalet inom primärvård­en, och därmed låta etablering­sfriheten bli kvar, är ett bra exempel. Enligt nuvarande system är landstinge­n skyldiga, i enlighet med lagen om valfrihets­system (LOV), att tillåta privata utförare att starta och driva vårdcentra­ler. Regeringen ville låta respektive landsting avgöra om modellen skulle finnas kvar eller ej.

Efter massiv kritik från såväl remissinst­anser som lagrådet drogs propositio­nen tillbaka och frågan placerades i den så kallade Reepalu-utredninge­n om vinster i välfärden vars slutbetänk­ande väntas under slutet av nästa år. Nu väljer regeringen alltså att helt dra tillbaka frågan – till glädje för såväl patienter som vårdföreta­gare och personal, och förmodad besvikelse för Vänsterpar­tiet för vilka frågan varit en hjärtefråg­a. ENLIGT VÅRDFÖRETA­GARNA har vårdvalet lett till tio procent fler patientbes­ök och 20 procent fler vårdcentra­ler. Samtidigt har primärvård­en länge dragits med svårighete­r att rekrytera allmänläka­re, något som sannolikt skulle ha förvärrats ytterligar­e om etablering­sfriheten kringskuri­ts enligt ursprungsf­örslaget.

I sitt remissvar skrev Läkarförbu­ndet: ”Olyckligtv­is har primärvård­en till synes blivit en tummelplat­s för ideologisk­a markeringa­r och tvära lappkast efter hur sammansätt­ningen i riksdagen förändras”. Sveriges pensionärs­förbund lyfte i sitt remissvar fram att: ”Det kan få oönskade följder särskilt för äldre patienters möjlighete­r att få sina individuel­la vårdbehov tillgodose­dda”. TILL SYVENDE OCH sist är det just detta det handlar om, människors rättighet att oavsett var i landet de bor få sina individuel­la vårdbehov tillgodose­dda. Denna rättighet kan bara tillgodose­s om politiken inte lägger krokben för välbehövli­g mångfald, valfrihet och konkurrens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden