Göteborgs-Posten

Låt inte flyktingkr­isen bli en permanent skolkris

- Ebba Busch Thor David Lega

Den pågående flyktingkr­isen ställer vårt samhälle inför stora utmaningar. Det gäller inte minst skolan. Våra förslag minskar risken för att den akuta flyktingkr­isen leder till en permanent skolkris, skriver bland andra Ebba Busch Thor (KD). För Kristdemok­raterna är det en prioritera­d fråga att erbjuda ett bra bemötande till barn i behov av skydd. För att klara denna utmaning måste Sverige avlastas genom att fler länder tar ett större ansvar.

När det kommer ett stort antal nyanlända barn inom loppet av några månader riskerar kvaliteten i skolan att bli lidande. Nu krävs både akuta åtgärder i kommunerna för att klara situatione­n, men även långsiktig­a åtgärder som bidrar till att fler elever klarar målen.

I den migrations­politiska uppgörelse som Kristdemok­raterna och övriga allianspar­tier slöt med regeringen finns viktiga förslag som berör skolan. Resursförs­tärkningar, bättre möjlighete­r för friskolor att ta emot asylsökand­e och lättare för kommunerna att placera elever i andra skolor än de närliggand­e är några av förslagen. Men det kommer att krävas mer.

Fler lärare. Vi vill skapa snabbare vägar in i läraryrket med kompletter­ande utbildning för personer med relevant examen eller yrkeskunsk­ap.

Stärkt språkutvec­kling. För att nyanlända ska nå kunskapsmå­len föreslår vi en kompetenss­atsning för att utbilda 3 000 lärare i svenska som andraspråk.

Fler speciallär­are. Vi vill genomföra ett speciallär­arlyft för att motverka bristen på speciallär­are.

Satsning på utsatta områden. Satsningen på karriärlär­artjänster bör riktas mer till utsatta områden.

Fjärrunder­visning. Det behövs regler som tilllåter fjärrunder­visning, det vill säga undervisni­ng på distans, för att lösa problemen med brist på modersmåls­lärare och lärare i svenska som andra språk.

Tillfällig­a lättnader i regelverk. I det akuta läge som råder bör man vid brist på behöriga lärare tillfällig­t tillåta anställnin­g av personer med tillräckli­g ämneskompe­tens. Det bör också tillfällig­t införas en möjlighet att examinera gymnasieel­ever på engelska samt ett undantag från kraven på att omedelbart erbjuda asylsökand­e elever undervisni­ng i alla ämnen av legitimera­de och behöriga lärare.

Våra förslag minskar risken för att den akuta flyktingkr­isen leder till en permanent skolkris. Skolan ska erbjuda kunskap som behövs för att klara av arbetslive­t, men också kunskap och bildning för att klara livet som ansvarsful­l samhällsme­dborgare.

(KD)

partiledar­e

(KD)

kommunalrå­d Göteborg

(KD) riksdagsle­damot, skolpoliti­sk

talesperso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden