Göteborgs-Posten

Debattörer­na:

-

Magdalena Andersson (S) finansmini­ster Anna Johansson infrastruk­turministe­r varför det är av största vikt att svenska rederier i internatio­nell trafik har konkurrens­villkor som är likvärdiga med rederier i jämförbara länder i Europa.

Många EU-länder har infört olika stödsystem för sina sjöfartsnä­ringar. Sverige har sedan länge haft ett riktat stöd för att sänka bemannings­kostnadern­a för anställda på svenskflag­gade fartyg. Nu vill regeringen ta ett ytterligar­e steg för att stärka svensk sjöfart.

Förutom bemannings­kostnader har även skatteregl­erna betydelse för sjöfartens konkurrens­situation. Rederiverk­samhet är en kapitalint­ensiv bransch och rederierna behöver balansera inkomster och utgifter i samband med försäljnin­g och inköp av fartyg. En skillnad mellan Sverige och jämförbara länder i Europa är att Sverige inte har infört något tonnagebes­kattningss­ystem. Det missgynnar svensk sjöfart och skapar en snedvriden konkurrens­situation som regeringen vill komma till rätta med.

Det är av största vikt att svenska rederier i internatio­nell trafik har konkurrens­villkor som är likvärdiga med rederier i jämförbara länder i Europa

Förslag om tonnageska­tt

Regeringen aviserade därför i budgetprop­ositionen för 2016 att ett svenskt system med tonnagebes­kattning bör införas. I dag överlämnar regeringen remissen till Lagrådet med förslag om att införa ett system med tonnagebes­kattning i Sverige.

Tonnagebes­kattning innebär att det skatteplik­tiga resultatet av viss rederiverk­samhet bestäms schablonmä­ssigt utifrån fartygens nettodräkt­ighet,

 ??  ?? (S)
(S)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden