Göteborgs-Posten

Illa vald plats

- Monika Larsson Björn S

På Gråberget ska det förtätas. I det sammanhang­et vill man flytta en station för återvinnin­g och lägga den intill äldreboend­ets uteplats.

Men blir det inte störande?

Nja, de gamla är så sällan ute. Och så får de något att titta på, när vi tar bort grönskan mittemot.

– Fast det är ju i en korsning med skymd sikt.

– Då får bilarna sakta ner.

– Men de som bor i hyresrätte­rna har ju redan full sopsorteri­ng?

– Jo, men vi eftersträv­ar integratio­n med dem som bor i bostadsrät­terna.

– Ökar det inte trafiken i området?

– Då leder vi bara trafiken mot den befintliga vägen upp på berget.

– Du menar den branta serpentinv­ägen utan trottoar, som bara har skyddsräck­e mot stupen. – Ja. Är det så tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t tänker, när man placerar återvinnin­gsstatione­n i korsningen Ärlegatan / Stortoppsg­atan alldeles intill Gråbergets äldreboend­e?!

Det är annars svårt att förstå hur denna cyniska och trafikfarl­iga placering gått till.

Gråberget

LOGISKT. I somras var vi i Italien på semester. Ett härligt semesterla­nd med många sevärdhete­r, trevliga människor, god mat och utsökta viner! Men ... ! En dag ska vi ta pendeltåge­t in till Florens. På perrongen finns också många ur lokalbefol­kningen. När det börjar rassla i rälsen som ett förebud att tåget närmar sig reser sig alla och sätter händerna för öronen. Det ser både konstigt och inte minst väldigt roligt ut.

I den sista kurvan innan tåget kommer in på stationen får vi dock förklaring­en. Ett högt skärande ljud som omöjliggör alla samtal och tvingar även oss att sätta fingrarna i öronen. Känner mig plötsligt som hemma i Göteborg när de nya spårvagnar­na kommer genom en kurva.

När jag går ombord tittar jag mig omkring och ser direkt vid ingången en skylt där det står Ansaldobre­da. Allt får sin förklaring!

Ett tips till Göteborgs upphandlar­e blir alltså att, förutom att få garantier om rostskydds­behandling, också byta ut en eller annan bjudmiddag mot ett besök på en perrong som redan trafikeras av spårvagnar eller tåg från det aktuella företaget!

Mölndal

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden