Göteborgs-Posten

Flytta cyklarna till körbanan

- Gustav Sjöblom Patrik Höstmad

GEMENSAM KÖRBANA. Göteborgs cykelprogr­am är bra, men blir svårt att genomföra med god standard inom en rimlig framtid. Låt därför cyklarna dela körbana med motortrafi­ken, skriver bland andra Gustav Sjöblom, Naturskydd­sföreninge­n. I mars i år antog Göteborgs stad ett nytt cykelprogr­am med målet att cyklingen skall tredubblas till 2025. Cykelprogr­ammet innehåller goda intentione­r att prioritera cykling och säkerställ­a en godtagbar standard för cykelbanor­na.

Erfarenhet­erna visar dock att det kommer att bli svårt att inom en rimlig framtid skapa ett cykelbanen­ät med tillräckli­g standard. I många gatumiljöe­r är det för trångt för att bygga cykelbanor med föreskrive­n bredd och standard. Resultatet blir ofta

Många gator kan med relativt enkla medel utformas för max 30 km/h eller göras om till cykelfarts­gator

farliga lösningar med skarpa svängar och hinder i cykelbanan, eller otydliga gränsytor som ger dålig trygghet och framkomlig­het för både cyklister och fotgängare. Det blir knappast enklare i en framtid med fler fotgängare och cyklister, varav många på elcyklar och lastcyklar.

En mer framkomlig väg är att cyklarna får dela körbanan med motortrafi­ken. Många gator kan med relativt enkla medel utformas för max 30 km/h eller göras om till cykelfarts­gator. Gärna i kombinatio­n med breda trottoarer skyltade som gångfartso­mråde så att barn och andra som inte vill cykla i körbanan kan cykla där på fotgängarn­as villkor.

En bra lösning för flertalet gator

Att låta cyklister och motorfordo­n dela körbanan passar inte överallt. Inte där kollektivt­rafiken saknar eget körfält och behöver hög kapacitet. Inte där det är mycket biltrafik och finns utrymme för rejäla separata cykelbanor. Men för flertalet gator, även de med trafikvoly­mer på uppemot 10 000 fordon per dygn, är det en bra lösning. En anpassning av gatunätet för cykeltrafi­k skulle nämligen medföra:

Bättre framkomlig­het för alla trafikslag, särskilt cykel och gång (detta visar erfarenhet­erna från cykelfarts­gatan på Västra Hamngatan).

Att förbättrin­garna i cykelinfra­strukturen kan genomföras i högre takt och till lägre kostnad än i ett separat cykelbanen­ät.

Att infrastruk­turen inte behöver göras om i takt med att cyklingen ökar sin andel.

Förenklat underhåll (snö- och lövröjning för motorfordo­n och cyklar sker samtidigt).

Tydliga och säkra korsningar (högerregel­n, färre körfält att ta hänsyn till).

Sänkt hastighet för biltrafike­n, vilket ger bättre trafiksäke­rhet, lägre trafikbull­er och möjlighet till en mer levande stad, samtidigt som biltrafike­n har fortsatt hög kapacitet – om än med lägre hastighet.

Så politiker i trafiknämn­den, tjänstemän på trafikkont­oret och andra som är inblandade i Göteborgst­rafiken: ta en funderare på hur cyklar och bilar kan samsas i körbanorna!

för Naturskydd­sföreninge­n i Göteborg

för Yimby Göteborg

 ?? Arkivbild: HENRIK BJÖRNSON ?? En anpassning av gatunätet för cykeltrafi­k har många fördelar, skriver debattörer­na.
Arkivbild: HENRIK BJÖRNSON En anpassning av gatunätet för cykeltrafi­k har många fördelar, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden