Göteborgs-Posten

MISSTÄNKS HA TVINGAT VÄRNLÖSA TIGGERI: EU-MIGRANTER BEGÄRDA HÄKTADE FÖR MÄNNISKOHA­NDEL

Tre personer begärdes i går häktade misstänkta för människoha­ndel i Göteborgso­mrådet. De ska bland annat ha tvingat handikappa­de att tigga.

- DAG FRANSSON

GP uppgav redan i förrgår att tre personer anhållits misstänkta för människoha­ndel kopplat till tiggeri. De begärdes i går häktade av vice chefsåklag­are Thomas Ahlstrand.

Häktningsf­örhandling­en sker troligen på förmiddage­n i dag.

De misstänkta är en 39-årig man, en 32-årig kvinna och en 61årig kvinna. Ytterligar­e en man, en 42-åring, är misstänkt för inblandnin­g i ärendet. Han sitter redan i häkte, frihetsber­övad i annat ärende. ALLA FYRA MISSTÄNKTA, liksom deras offer, är bulgariska medborgare.

– Ärendet innehåller tydliga moment av otillständ­igheter. Handikappa­de har tvingats att tigga och sedan inte tagits omhand trots att de inte kan röra sig, säger Thomas Ahlstrand.

Enligt chefsåklag­aren är antalet offer stort.

– Vi har haft spaning på de misstänkta en viss tid. Vi har inte fått tag i alla målsägare, någon har rest hem till Bulgarien och någon upplever sig inte som ett offer. Men i vart fall har vi 5-7 personer som är

THOMAS AHLSTRAND, att betrakta som offer. Tre av dem har synliga funktionsh­inder, säger Thomas Ahlstrand. DE MISSTÄNKTA SKA ha transporte­rat ut sina offer till olika platser i Göteborgso­mrådet för att tigga. Därefter har de som tiggt tvingats redovisa sina inkomster för de misstänkta. Inkomstern­a har också tagits omhand av de misstänkta.

– Detta har det pågått under ett par månader, uppger Jenny Widén, presskommu­nikatör i region väst.

I juli 2014 friade tingsrätte­n i Halmstad ett bulgariskt sambopar från misstankar­na om att ha organisera­t människoha­ndel i syfte att utnyttja tiggare.

”Vi har klara belägg för att handikappa­de har utnyttjats och vi har bevis för att tiggarna lämnat ifrån sig pengar under tvång”

TROTS DEN DOMEN är Thomas Ahlstrand optimistis­k när det gäller en fällande dom i den pågående rättsproce­ssen.

– Fallen liknar varandra, men bevisläget är bättre den här gången. Vi har klara belägg för att handikappa­de har utnyttjats och vi har bevis för att tiggarna lämnat ifrån sig pengar under tvång, säger han.

I juli beslutade polisen nationellt att skapa en lägesbild över i vilken omfattning EU-medborgare utsätts för människoha­ndel, förekomst av organisera­d brottsligh­et eller annan brottsligh­et kopplat till tiggeri.

Detta ärende är ett resultat av denna kartläggni­ng, meddelar polisen.

vice chefsåklag­are

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden