Göteborgs-Posten

Biskopsgår­den har fått fler poliser Fakta: Dödsskjutn­ingen

- ARNE LARSSON

PÅ PLATS.

TRYGGHET Efter en våldsam höst har polisen flyttat mer folk till Biskopsgår­den. – Det finns inget område i Göteborg som har så hög polisiär närvaro som Norra Biskopsgår­den, säger Daniel Neck.

Daniel Neck är polis och samordnare för Trygg i Västra Hisingen. Han jobbar långsiktig­t och i samverkan med stadsdelen för att öka tryggheten i området.

Efter sommaren såg det ut som att arbetet gick åt rätt håll. Men sedan slutet av september har våldsdåden avlöst varandra.

Daniel Neck berättar att den områdesgru­pp som jobbat här sedan sex år tillbaka nu fått sällskap av ytterligar­e en grupp, för att förstärka polisens bevakning på fler av dygnets timmar. Minst tio poliser är helt fokuserade på Biskopsgår­den. MÅNGA BOENDE SOM GP talat med de senaste dagarna hade hellre sett en polisstati­on här. Men det är inte aktuellt.

– Vi tror inte på att sätta människor i en lokal. Vi tror på att vi ska vara ute bland folk. Och vi är ju här hela tiden, säger Daniel Neck.

Bland de boende finns också en diskussion om varför polisen – trots att de så ofta är här – inte lyckas ta fast de personer som skjuter i området. Daniel Neck säger att den tystnadsku­ltur som råder bland dem som utför den här typen av brott är en viktig förklaring.

– Ibland är det så att inte ens den som är drabbad vill medge att han är skjuten. Då har vi en uppförsbac­ke.

Tystnadsku­lturen omfattar inte hela samhället. Framförall­t de poliser som jobbat i området under en längre tid har ett stort kontaktnät och ett stort förtroende­kapital hos de etablerade invånarna i Biskopsgår­den. Många vill prata och polisen har ofta en ganska god bild av vad som hänt, och kanske till och med varför. MEN ATT FÅ fram bevis som håller juridiskt är en annan sak. Då krävs det öppna uppgifter och vittnesmål i en rättssal, och de finns inte alltid.

– Vi försöker jobba med att få lokalsamhä­llet att ta avstånd och våga kliva fram. Men det är svårt. Vad är det egentligen som lockar unga killar till gängen?

– Försök att hitta en gängmedlem med utbildning och framtidstr­o. Det börjar där.

Daniel Neck säger att en ung kille som saknar utbildning och framtidstr­o har få alternativ. Och då kan gängen – i alla fall för en ung kille – se ut att vara en väg till snabba pengar och till att bli någonting.

Det var i fredags kväll klockan 20.15 som en 26-årig man sköts ned utanför Sjumilahal­len som ligger i anslutning till Sjumilasko­lan. Han ska ha varit på väg till en fotbollstr­äning.

En dryg timma senare kom beskedet från Sahlgrensk­a att mannen hade avlidit.

Ett stort antal skott ska ha avlossats och polisen har betecknat dådet som totalt hänsynslös­t.

I nuläget finns ingen misstänkt gärningsma­n.

– Jag har pratat med ganska många sådana här killar genom åren. Jag har aldrig träffat någon som är lycklig.

Den senaste skottlossn­ingen, som inträffade i fredags kväll, har rivit upp extra många känslor. Inte minst som det drabbade en helt oskyldig 26-åring på väg till en fotbollstr­äning i Sjumilahal­len.

I måndags höll en del föräldrar sina barn hemma från skolan. Även om händelsen inte hade någon koppling till Sjumilasko­lan gjorde den geografisk­a närheten att de inte kände sig trygga. I kväll ska föräldrarn­a, stadsdelsl­edningen och polisen träffas för ett nytt möte i skolans aula. MONA MOHAMOUD, 24, har en lillasyste­r som går på skolan. Hon säger att det är bra att det blir ett möte. Äntligen känner de att någon lyssnar på dem. Vad hoppas du att det ska medföra?

– För det första måste vi få känna oss säkra där vi bor. Det gör vi inte i dag.

Hon säger att hon helst skulle vilja flytta till en annan stadsdel, hon vill inte att hennes son ska behöva växa upp här. Men ingen vill byta mot en lägenhet i Biskopsgår­den.

– Jag kommer aldrig att komma härifrån. Så det måste bli säkert att bo här, säger Mona Mohamoud.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? Trots att skottlossn­ingen i fredags inte hade någon koppling till skolan har de gjort många oroliga. I kväll träffar polisen Daniel Neck föräldrar på ett möte i aulan.
Bild: STEFAN BERG Trots att skottlossn­ingen i fredags inte hade någon koppling till skolan har de gjort många oroliga. I kväll träffar polisen Daniel Neck föräldrar på ett möte i aulan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden