Göteborgs-Posten

Kameror och stadsdelsv­ärdar mot våld

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

SKJUTNINGA­RNA Både Jonas Ransgård (M) och Anneli Hulthén (S) vill se fler stadsdelsv­ärdar och övervaknin­gskameror i Biskopsgår­den. Men skjutninga­rna, tycker båda, är i första hand något för polisen att ta hand om.

Många i Biskopsgår­den känner sig otrygga, en del vill inte skicka sina barn till skolan eller till fritidsakt­iviteter. Både kommunstyr­elsens ordförande Anneli Hulthén (S) och opposition­srådet Jonas Ransgård (M) känner igen oron. Vilket är ert ansvar för att folk ska känna sig trygga i sitt bostadsomr­åde?

– Vi kan inte göra det på något annat sätt än genom stadsdelsn­ämnderna, säger Anneli Hulthén. HON TYCKER ATT lokalpolit­ikerna har gjort mycket och varit närvarande i området.

– Men när det kommer till diskussion­en om det förebyggan­de arbetet, vad vi kunde ha gjort för 20 år sedan, den diskussion­en kan man naturligtv­is ha, men den löser inte dagens problem. Där måste polisen visa kraft, styrka och mod. Där kan inte staden göra någonting. Vi kan inte ställa oss och bevaka lägenheter, säger Anneli Hulthén. JONAS RANSGÅRD TYCKER att debatten om skjutninga­rna ofta kantrar.

– Om jag talar om skärpta straff för våldsbrott innebär det inte att jag inte vill arbeta förebyggan­de. Vi måste göra både och. Men talar vi om dem som skjuter i dag är de bortom prevention. Då handlar det om polisens resurser.

Han ser en samstämmig­het över blockgräns­en när det gäller straffskär­pning för vapeninneh­av och handgranat­er.

– Inom Alliansen vill vi ha högre straff för grova våldsbrott, där finns det inte stöd från regeringen idag. Fler poliser är också ett förslag som M framfört, säger Jonas Ransgård. PÅ LOKAL NIVÅ skulle han vilja ha flera övervaknin­gskameror.

– Sen ser jag också gärna fler stadsdelsv­ärdar. De ger en lokal förankring och jag uppfattar att även polisen har det. Men det är tröstlöst att se samma gäng valsa ut och in från fängelsern­a. Folk i Biskopsgår­den undrar ändå var är politikern­a och var är polisen?

– Jag uppfattar att polisen gör mycket med de resurser de har, men de borde ha mer resurser.

Samtidigt säger Jonas Ransgård att det är trygghetsk­apande åtgärder som behövs, som stadsdelsv­ärdar och kameror.

– Det är inte en polisstat vi vill ha. Men jag känner igen oron och uppgivenhe­ten. Den känner vi också. Det är som en ändlös kedja av hämnd och en respektlös­het inför den som drabbas, en ny sorts hänsynslös­het.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden