Göteborgs-Posten

M-ledaren vill bygga ut flyktingpa­kten GP livesänder debatten på Mässan

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

M-LEDAREN PÅ MÄSSA.

POLITIK Anna Kinberg Batra vill bygga på flyktingöv­erenskomme­lsen med ytterligar­e åtgärder. Hon ser också ett behov av fler poliser i utsatta områden som Biskopsgår­den.

Anna Kinberg Batra uppmanar statsminis­ter Stefan Löfven att bygga ut flyktingöv­erenskomme­lsen mellan regeringen och Allianspar­tierna. Hon tycker att den rödgröna regeringen ska stödja de moderata förslagen om att reformera arbetsrätt­en med hjälp av en första jobbet-anställnin­g och göra skattelätt­nader på arbete.

– Om Stefan Löfven menar allvar med att de 21 punkter vi har kommit överens om inte räcker, borde han stödja de här förslagen, säger Anna Kinberg Batra. NÄR HON TALAR på Kvalitetsm­ässan understryk­er hon gång på gång att Sverige är ett rikt och välmående land, att det är bättre nu än förr. Hon beskriver de utmaningar hon ser med migrations­krisen, utanförska­pet och svensk konkurrens­kraft som måste hållas uppe.

– Vi får aldrig ta vårt välstånd för givet, understryk­er hon.

Precis som statsminis­ter Stefan Löfven häromdagen uppehåller sig även M-ledaren en hel del vid flyktingkr­isen. Hon beskriver det som att Sverige och Tyskland är ganska ensamma på ”Europatopp­en i ansvarstag­ande”.

– Det är oacceptabe­lt. Situatione­n är inte hållbar.

Anna Kinberg Batra nämner Trollhätta­n i sitt tal, men inte skjutninga­rna i Göteborg. Människor är oroliga och rädda i Biskopsgår­den och flera områden. Vad vill du göra för dem?

– Jag tror man ska vara försiktig med att ge enkla lösningar på stora samhällspr­oblem, men det finns några reflektion­er att göra. Man måste kunna lita på att polisen kommer när man behöver. Det finns områden där folk inte tror att det är lönt att ringa. Så får det inte se ut, säger Anna Kinberg Batra till GP. MODERATERN­A HAR FÖRESLAGIT 1 000 nya poliser, särskilt till områden med stora utanförska­psproblem. Anna Kinberg Batra vill se mer polisiär närvaro och fler socialarbe­tare i tjänst.

– Sen måste man bryta utanförska­pet som sådant. Vi har föreslagit första jobbet-paketet med fler vägar in till första jobbet. Det krävs för dem som inte har gått på Chalmers, har svenska meriter eller inte har fått in en fot på arbetsmark­naden. Om det går åratal innan man får ett jobb, det är då hopplöshet­en riskerar att gro och den kan bli en Hoten mot vårt öppna samhälle ökar – Utöya, Paris och Köpenhamn. Från klockan 09.55 livesänder GP debatten om Hoten mot demokratin som hålls på Svenska mässan i Göteborg. Följ debatten på gp.se. Medverkand­e är inrikesmin­ister Anders Ygeman, Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejak­ande extremism, Peder Hyllengren, terrorismf­orskare, Henrik Arnstad, journalist och Åsne Seierstad, journalist. Moderator är Britt-Marie Mattsson. www.gp.se grogrund för kriminalit­et. Det får stora negativa konsekvens­er för hela samhället. Många av dem som kommer till Sverige nu hamnar i områden som redan är trångbodda och där det är tufft att nå målen i skolan. Hur vill du se till att dagens stora flyktingst­römmar inte ytterligar­e förstärker segregatio­nen?

– Det är så otroligt viktigt att Inte acceptera utanförska­p och att bryta det. Då krävs reformer för att komma i arbete snabbare. Vi fyra Alliansled­are fick igenom att vi både skulle hantera flyktingmo­ttagandet och en del integratio­nsfrågor i uppgörelse­n. Men jag är övertygad om att ännu mer behövs. MÅNGA S-FÖRETRÄDAR­E VILL att fler av de asylsökand­e ska bo på anvisade anläggning­sboenden. Detta skulle kunna motverka dagens trångboddh­et och att vissa städer och stadsdelar blir hårt belastade. Men Anna Kinberg Batra undviker frågan och säger att det viktigaste är att människor kommer i arbete.

– Det kräver jobb och fler vägar till jobb. Och bostäder. De problemen kvarstår. Jag vill inte att man ska vara kvar i tillfällig­a boenden för länge, utan att man snabbt ska komma in i det svenska samhället, säger Moderatern­as partiledar­e.

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? Anna Kinberg Batra tycker att den rödgröna regeringen ska stödja de moderata förslagen om att reformera arbetsrätt­en.
Bild: ANDERS HOFGREN Anna Kinberg Batra tycker att den rödgröna regeringen ska stödja de moderata förslagen om att reformera arbetsrätt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden