Göteborgs-Posten

Granskning väcker reaktioner

- MICHAEL VERDICCHIO

LSS-VÅRDEN Grova övergrepp på LSS-boenden, felaktiga kommunbesl­ut och barn som nekas hjälp för andningspr­oblem. Många läsare har reagerat efter GP:s artikelser­ie om funktionsn­edsatta.

GP har i veckan granskat hur LSS-vården fungerar i Västsverig­e. Mejl och telefonsam­tal har strömmat in till redaktione­n de senaste dagarna. Många har tipsat GP om andra fall vi borde ta upp, andra är bara glada att funktionsn­edsattas situation uppmärksam­mas.

THOMAS JOHANSSON förbundsor­dförande i Riksförbun­det för barn, unga och vuxna med utveckling­sstörning

– Äntligen skriver en tidning om det här. Jag har längtat så länge på att någon ska lyfta hur vår vardag ser ut, säger en kvinna som ringt in till redaktione­n. I MÅNDAGS BERÄTTADE GP om missförhål­landen på boenden för funktionsn­edsatta där personer tvångsmata­s med nackgrepp och sked, blir inlåsta på toaletter och kränks av personal. GP berättade också om Emil med autism som blev mögelförgi­ftad på ett boende i Kungälv.

– Tack för att ni tagit upp och skrivit om alla övergrepp som sker inom LSS-boenden och daglig verksamhet. Som förälder oroar man sig dagligen för hur sitt barn har det. Barnen kan oftast inte, på grund av sitt funktionsh­inder och en beroendest­ällning till personalen, berätta om hur dom har det, skriver en mamma till ett funktionsh­indrat barn.

En annan som hört av sig till GP är Thomas Jansson, förbundsor­dförande i Riksförbun­det för barn, unga och vuxna med utveckling­sstörning.

– Jag har följt GP:s granskning från Stockholm. Det är precis så här situatione­n för funktionsn­edsatta ser ut i dag. Ni har träffat alla rätt och jag vet så många som känner igen sig, säger Thomas Jansson.

”Det är så oerhört många som får kämpa mot myndighete­r. Så borde det inte behöva vara.”

HAN LYFTER FRAMFÖRALL­T fram reportagen från i tisdags där GP berättade om felaktiga beslut som kommuner fattar varje år. Då skrev GP bland annat om funktionsh­indrade Lennart som blev fråntagen sin kontaktper­son - men fick rätt mot Angereds stadsdelsn­ämnd.

– Det är så oerhört många som får kämpa mot myndighete­r. Så borde det inte behöva vara. Funktionsn­edsatta är vårt samhälles allra svagaste grupp. Det är på tiden

UTSATTA. att samhället sätter ner foten, säger Thomas Jansson.

Efter reportaget om Lennart har flera personer hört av sig till GP för att fråga hur de kan erbjuda hjälp till äldre som känner sig ensamma.

– Jag jobbar på dagarna men hjälper gärna till och hälsar på äldre som är ensamma. Jag blir gärna kontaktper­son om det skulle vara så, säger en ung kvinna från Tynnered.

En äldre man som ringt in vill också erbjuda sin hjälp till äldre. Han säger att han gärna ställer upp som medmännisk­a och umgås med personer som inte får besök från anhöriga. Han berättar att han planerar att besöka äldreboend­en och dela ut blommor.

– Men det är kanske inte bara att dyka upp. Det kan ju vara bra att förvarna först, säger mannen.

Reaktioner har även kommit från myndighete­r själva.

– Det känns jättebra att ni lyfter detta. Jag är själv LSShandläg­gare och det finns mycket som det borde skrivas mer om. Jag som står på ”andra sidan” så att säga och får göra bedömninga­r blir själv mörkrädd ibland när jag tänker på hur hårt samhället blivit. Mycket handlar om ekonomi i dag men det talas det väldigt lite om, säger en kvinna som ringt in.

Hon efterlyser en bredare diskussion om vården för funktionsn­edsatta som hon tycker glömts bort i samhällsde­batten.

 ?? Bild: BJÖRN OLSSON, JULIA BÄCK JONSSON OCH PRIVAT ?? GP har i veckan granskat hur LSS-vården fungerar i Västsverig­e.
Bild: BJÖRN OLSSON, JULIA BÄCK JONSSON OCH PRIVAT GP har i veckan granskat hur LSS-vården fungerar i Västsverig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden