Göteborgs-Posten

Tusk lovar stödja svenskt nödrop om flyktingar

- PETER WALLBERG LARS LARSSON

FLYKTINGKR­ISEN Regeringen begär nu formellt av EU-kommission­en att asylsökand­e ska fördelas härifrån till andra EU-länder. – Den nuvarande situatione­n är inte hållbar, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Det svenska nödropet ska skickas de närmaste dagarna, men det är oklart hur lång tid kommission­en behöver för att behandla det.

Europeiska rådets permanente ordförande, Donald Tusk, betonar att det inte är han som ska besluta om det. Men han lovar att stödja det svenska initiative­t.

DONALD TUSK Europeiska rådets permanente ordförande generosite­t och solidarite­t som finns i Sverige och hos dess befolkning, säger Tusk på en pressträff med Löfven under sitt Sverigebes­ök. HAN ANSER ATT Sverige länge tagit ett orimligt stort ansvar i jämförelse med andra EUländer och att logiken talar för avlastning för Löfven. Hittills har viljan att ta emot asylsökand­e i många EU-länder dock varit mycket liten.

Det system för omfördelni­ng av 160 000 asylsökand­e från Grekland och Italien, som EU-länderna redan enats om, har mycket svårt att komma igång.

Tusk har kallat EU-länderna till ännu ett extra toppmöte på Malta den 12 november, i samband med EU:s möte med Afrikanska unionen på ön. Syftet är att få fart på omfördelni­ngen, bereda marken för stöd till Turkiet som stoppbom på vägen till EU och att diskutera en förstärkni­ng av EU:s yttre gränser.

– Sverige kan inte längre ta emot människor på det sätt vi brukar göra. Myndighete­r och kommuner har ett ansträngt läge, upprepar Löfven. AV DE 160 000 skulle 54 000 tas från Ungern, men eftersom Ungern inte vill delta i systemet så är det fritt fram för andra länder att ansöka om avlastning ur den ungerska kvoten. Sveriges begäran till EU-kommission­en kommer inte att innehålla någon siffra för hur många som regeringen vill ska omfördelas från Sverige.

– Det ska vara en del av den kvoten, är det enda Löfven vill säga. HITTILLS HAR BARA 116 personer, av de 160 000, omfördelat­s från Grekland och Italien. Donald Tusk tror inte att det hittills magra resultatet beror på bristande vilja hos vissa EU-länder utan på att många tagits på sängen. Han hävdar även att det finns verkliga problem med omfördelni­ngen, till exempel hur man ska övertyga asylsökand­e i Tyskland och Sverige att de får det lika bra i Spanien, Kroatien eller Polen.

– Det är en rättighet att få söka asyl, men det är inte en rättighet att få välja destinatio­n, säger Tusk som hävdar att det finns en gräns för vad EU realistisk­t klarar av när

det gäller antal asylsökand­e.

”Det är en rättighet att få söka asyl, men det är inte en rättighet att få välja destinatio­n”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden