Göteborgs-Posten

2 000 brev från poliser Fakta: Protestern­a

- MALIN EKMARK

ARBETSMARK­NAD Ytterligar­e brev från missnöjda poliser har landat hos rikspolisc­hefen och hos landets högsta politiker. En av tio poliser har nu uttryckt sin kritik i skriftlig form. Enligt Polismyndi­ghetens kansli hade 593 nya brev kommit fram i går Summerat med tisdagens omkring 1 600 brev innebär det att över 2 000 poliser tyckt att det varit värt besväret att sätta missnöjet på pränt, skriva ut brevet i 12 exemplar och fixa med kuvert, adresser och porto. Hur många fler än brevskriva­rna som är missnöjda

Initiative­t till att uttrycka sitt missnöje via brev kommer inte från förbundet utan från en enskild polis.

Sedan Polisförbu­ndet och Polismyndi­gheten inte kommit överens i löneförhan­dlingarna meddelade förbundet 23 oktober att man förbereder organisati­onen för konflikt när de centrala avtalen går ut i oktober 2016.

Den lägsta lönenivån inom polisen är 23 800 kronor. Polisförbu­ndet har krävt en lägstalön på 25 000 kronor. är oklart. Vissa hävdar att de som är kritiska till lön, arbetsvill­kor och ledning hörs och syns oproportio­nerligt mycket på exempelvis sociala medier som Twitter och inte är representa­tiva för kollektive­t.

Bland det missnöjda själva finns andra teorier.

– Det är få brev i förhålland­e till irritation­en. Jag vet väldigt många på mitt jobb som är grymt irriterade över situatione­n och skulle ta ett annat jobb om de kunde. Men de har inte skrivit något brev för de tycker att det är meningslös­t, säger en av TT:s källor.

Polisledni­ngen har bett att få återkomma med svar när man läst breven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden