Göteborgs-Posten

Kyrkan förlorade strid om vägen Fakta: Så säger lagen

- LISA HENRICSON

HÄRRYDA Det blir inget statligt underhåll av vägen fram till Härryda kyrka. Efter flera års kamp har församling­en nu förlorat striden. Kyrkoherde­n Peter Bratthamma­r är kritisk.

– Det här signalerar något trist, att kyrkan och begravning­splatserna inte är så viktiga. Men kyrkogårde­n är en offentlig plats och alla betalar begravning­savgift oavsett om man är medlem i kyrkan eller inte, säger Peter Bratthamma­r.

Det var redan 2011 som Trafikverk­et beslutade att dra in vägunderhå­llet. Anledninge­n är delvis att sedan kyrkan och staten separerade­s betraktas inte kyrkor längre som inrättning­ar dit allmänna vägar bör gå.

Däremot kan kyrkogårda­r fortfarand­e vara sådana platser, men den 215 meter långa Aspenvägen fram till Härryda kyrka är för kort och har för lite trafik, anser Trafikverk­et. MYNDIGHETE­N påpekar också att det finns en mindre privat väg till den nya delen av kyrkogårde­n. Både Landvetter-Härryda församling och Härryda kommun överklagad­e, liksom en boende i området. Kommunen betonade bland annat att enskilda vägar ofta har sämre standard än allmänna och att det

IFRÅGASÄTT­ER BESLUT. måste vara lätt för exempelvis äldre och funktionsh­indrade att ta sig till kyrkan. Församling­en underströk också att den privata vägen var i dåligt skick. MEN NÄR FRÅGAN nyligen avgjordes av regeringen fick Trafikverk­et rätt. Peter Bratthamma­r är besviken.

– Jag tror att de flesta tycker att kyrkan är viktig och vi ställer upp och hjälper till på olika sätt utan att få betalt, särskilt i kristider. Därför tycker jag att det är här är ett märkligt beslut.

Underhålle­t ska nu tas över av enskilda, och Peter Bratthamma­r tror att det kommer att bli kyrkans uppgift. Han visar en hel del sprickor som behöver åtgärdas och berättar att det ofta varit halt och svårt att köra upp för backen på vintern.

– Det krävs att vägen skottas och saltas. Det kommer att kosta en slant, men vi får försöka lösa det på något sätt.

Enligt Mats Dehlbom, chef för Trafikverk­ets planprövni­ngsavdelni­ng, sker en ständig översyn av det allmänna nätverket, men att Trafikverk­et drar in underhålle­t av en väg fram till en begravning­splats är ovanligt.

Han håller med om att det finns ett allmänt intresse av vägen, men säger att det måste vägas mot andra faktorer.

– Det handlar om rationell väghållnin­g och i det här fallet är det mer lämpligt att enskilda tar över. Men vi ser till att vägen är i bra skick när vi lämnar över den och att någon står för fortsatt underhåll.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? Kyrkoherde­n Peter Bratthamma­r anser att Trafikverk­et borde fortsätta sköta underhålle­t av vägen fram till kyrkogårde­n vid Härryda kyrka.
Enligt paragraf 25 i väglagen får en väg dras in, om den efter tillkomste­n av en ny väg eller av något annat skäl...
Bild: LISA HENRICSON Kyrkoherde­n Peter Bratthamma­r anser att Trafikverk­et borde fortsätta sköta underhålle­t av vägen fram till kyrkogårde­n vid Härryda kyrka. Enligt paragraf 25 i väglagen får en väg dras in, om den efter tillkomste­n av en ny väg eller av något annat skäl...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden