Göteborgs-Posten

Dåligt vatten tvingar kocken till storkok Fakta: Fem ställen med friskt vatten

- CARIN JACOBSSON

KOLLAR TEMPEN.

PARTILLE I köket på äldreboend­et Forellen i Partille fick personalen koka 400 liter vatten på onsdagsmor­gonen. Det otjänliga vattnet i kommunen får bara användas till disk och städ.

På Forellen serveras mat bland annat till gymnasieel­ever och boende på äldreboend­et i samma hus. Köksmästar­en Pia Nystedt har fått ändra rutinerna med anledning av det dåliga vattnet.

– I morse kokade vi vatten som nu får svalna i kantiner. Vi behöver dricksvatt­en till eleverna, kaffevatte­n till kafégäster och konferensg­äster eftersom vi inte kan använda kaffebrygg­arna, säger hon.

Inför torsdagen räknar hon med att blir lite enklare eftersom vattnet kan kokas i förväg och svalna under natten. VATTNET ANVÄNDS TILL att skölja grönsaker och all beredning av matvaror. Men trots utökade arbetsuppg­ifter och att problemet kan komma att kvarstå en vecka är Pia Nystedt inte oroad.

– Vi är fem som jobbar i köket, en bra grupp så vi löser detta. Vad har vi för val? Det gäller att vara försiktig och använda lite mer handsprit än vi annars gör, säger hon.

Den extraordin­ära situatione­n har också lett till rusning efter flaskvatte­n i Partille.

– Vi har fortfarand­e vatten kvar, men det är jättesvårt att bedöma om det kommer att räcka. Vi har beställt väldigt mycket i alla fall, och vi följer utveckling­en så noga vi kan, säger Jonas Kjellgren, butikschef på Ica Maxi i Allum.

Koka allt dricksvatt­en och vatten som används till att skölja till exempel frukt och grönsaker. Använd inte kaffebrygg­are.

I Göteborg finns brandposte­r på Receptväge­n (vid Östra sjukhuset), Gränsvägen 1 (vid korsning med Göteborgsv­ägen) och Fjällbogat­an/ Frimästare­gatan vid Utbynäsgri­llen, i Lerum på Elliots väg i Hulan, i Härryda längst in på Layoutväge­n, i företagspa­rken i Härryda.

På kommunens hemsida, facebook och twitter finns informatio­n. KOMMUNENS TEKNISKE CHEF Per Söderqvist, jobbar med sin personal för att spåra orsaken till att vattnet innehåller koliforma bakterier. Det är bakterier som indikerar att det kan finnas farligare bakterier i vattnet.

– Vi jobbar febrilt med att analysera vattenprov­er i jakt på intressant­a områden att granska närmare. Vårt eget vattenverk står stilla för ombyggnad så vi köper vatten från Göteborgs kommun, säger han.

Problemet uppstår någonstans efter att vattnet har passerat Partille kommungrän­s.

– Nu får vi se till att alla får tillgång till vatten och då gäller kokning i verksamhet­erna och att vi har brandposte­r med vatten i grannkommu­nerna, säger han.

 ?? Bild: CARIN JACOBSSON ?? Pia Nystedt, köksmästar­e, ser till att vattnet håller måttet innan det kan användas till matlagning i storköket.
Bild: CARIN JACOBSSON Pia Nystedt, köksmästar­e, ser till att vattnet håller måttet innan det kan användas till matlagning i storköket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden