Göteborgs-Posten

Pengar saknas till kultursomm­arjobb

- MARTIN BJÖRKLUND

MÖLNDAL Kultur- och fritidsför­valtningen har inte längre råd. Därför är det nu oklart om det blir en fortsättni­ng för de uppskattad­e kultursomm­arjobben.

I två år har ungdomar i Mölndal, precis som i Göteborg, kunnat sommarjobb­a under tre veckor som kulturarbe­tare. Konceptet har varit mycket uppskattat och lett till upp- trädanden i form av musik, sång och teater i bland annat förskolor, på äldreboend­en, badstrände­r och torg runt om i kommunen. Men inför kommande budgetbesl­ut som tas om drygt två veckor anser sig inte kultur- och fritidsnäm­nden längre ha råd att på egen hand bekosta jobben. För 250 000–300 000 kronor har 10–12 ungdomar kunnat få arbete.

– Vi har tagit pengarna från tillfällig­a kulturakti­viteter och vi ser att vi har andra behov som vi inte kunnat genomföra de senast åren. Nu vill vi ha en dialog för att hitta en samfinansi­ering med flera nämnder och kommunala bolag. Jag hoppas att alla ska se mervärdet i detta, säger kultur- och fritidsche­fen Annika Stedner. JANNE SANDBERG ÄR kulturkons­ulent och den person som arbetat närmast ungdomarna.

– Det har varit fantastisk­t roligt. Politikern­a har lovordat projektet och nu ligger bollen hos dem om det kan bli aktuellt igen, säger han.

Och kanske blir han också bönhörd. Kommunstyr­elsens ordförande är Marie Östh Karlsson (S).

– Den här frågan har vi inte diskuterat centralt än, men kultursomm­arjobben är en bra aktivitet och investerin­g. Jag vågar inte säga hur uppdraget kommer se ut framöver, men jag hoppas vi får till en fortsättni­ng, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden