Göteborgs-Posten

Nya uppgifter om VW-fusk

- TOBIAS ÖSTERBERG

BILINDUSTR­IN Kritiken växer mot Volkswagen efter nya uppgifter att företaget fuskat även med bensinmoto­rer. – Ett tydligt tecken på att koncernen behöver vända på flera stenar, säger Motormänne­ns informatio­nschef Jon Stenbeck Hur många av bilarna som körs omkring på svenska vägar är ännu oklart.

Den tyska biljätten kröp i tisdags ännu en gång till korset. Nu för att meddela att ytterligar­e 800 000 bilar omfattas av företagets fusk gällande utsläpp och bränsleför­brukning. Siffran är dock inte det mest anmärkning­svärda utan att det för första gången meddelas att även bensinmoto­r inkluderas. Bilägare har drabbats i form av bilarna dragit mer bränsle än vad som angivits.

– Det här visar att det finns en företagsku­ltur inom VW som vill manipulera och komma med felaktighe­ter när det gäller bilens prestanda när man nu upptäcker nya fel hela tiden, säger Jon Stenbeck till TT. CIRKA 98 0000 BENSINDRIV­NA bilar omfattas meddelade Tysklands transportm­inister Alexander Dobrindt som kallar det hela ”oacceptabe­lt”.

Enligt företagets svenska presschef Marcus Thomasfolk är det heller inte klart om bilar på den svenska marknaden omfattas.

Det var i september som de första uppgiftern­a framkom om hur den tyska biljätten fuskat med utsläppsvä­rden totalt elva miljoner bilar. I Sverige har tidigare angivits att cirka 230 000 bilar omfattas. NÄR DET GÄLLER återkallan­de av bilar har inte mycket hänt för de svenska bilägarna. Berörda kunder har informerat­s via brev men åtgärderna planeras fortfarand­e inte ske förrän tidigast 2016.

UPPRÖR.

– Under oktober månad skulle åtgärderna presentera­s för den tyska transporst­yrelsen (KBA) och det har skett. Efter att åtgärderna har godkänts kan vi informera kunderna ytterligar­e och det som står fast är att åtgärderna ska genomföras nästa år, säger Marcus Thomasfolk. MOTORMÄNNE­N HAR MEDDELAT att man kan tänkas vidta rättsliga åtgärder men Jon Stenbeck säger dock att man vill avvakta besked från KBA innan beslut tas. Klart är att de nya avslöjande­na upprör:

– Kan jag lita på företaget? Ska jag köpa en Volkswagen-bil, hur påverkas bilens prestanda? Den typen av frågor får vi från medlemmar, säger Jon Stenbeck.

– Vi kan bara säga att man ska ta sig en rejäl funderare om man ska köpa en Volkswagen­bil. Vi hoppas också att återförsäl­jare av begagnade VW-bilar är så pass ärliga att de talar om att den här bilen kommer bli föremål för åtgärder i framtiden. mer än vad som tillåts.

Från början var det oklart om även europeiska bilar har omfattats. Nu har VW erkänt att så är fallet. Det har även visat sig att också lätta lastbilar ska ha utrustats med den manipulera­de programvar­an.

I måndags kom beskedet att bland 800 000 ytterligar­e bilar som omfattas finns även de med bensinmoto­rer.

På onsdagen meddelades dessutom att 91 800 bilar återkallas i USA på grund av ett motorfel som påverkar bromsförmå­gan. Bland bilmodelle­rna som återkallas finns Beetle, Golf, Jetta samt Passat.

 ?? Arkivbild: CARLOS OSORIO ?? Nu har det kommit fram att Volkswagen fuskat även med bensinmoto­rer. Motormänne­n i Sverige överväger rättsliga åtgärder.
Arkivbild: CARLOS OSORIO Nu har det kommit fram att Volkswagen fuskat även med bensinmoto­rer. Motormänne­n i Sverige överväger rättsliga åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden