Göteborgs-Posten

Historiskt möte river upp känslor

- JULIA WIRAEUS

KINA-TAIWAN Taiwans president Ma YingJeou ska på lördag träffa sin kinesiska kollega Xi Jinping - det första mötet mellan de båda ländernas ledare sedan 1949 . Mötet, som kan leda till ett fördjupat ekonomiskt samarbete, river upp starka känslor.

Det historiska mötet mellan de båda ledarna väcker starka känslor i Taiwan. Där hävdar det Demokratis­ka progressiv­a partiet (DPP) att presidente­n inte informerat opposition­en innan beslutet om att han ska träffa Xi fattades.

De vill att Ma försäkrar att Taiwans ställning som självständ­ig stat inte äventyras.

– En grundlägga­nde fråga för Kina är att Taiwan ska bli en del av folkrepubl­iken, men det har snart gått 70 år utan att det skett, säger Börje Ljunggren som är författare och tidigare ambassadör i Kina. LJUNGGREN BESKRIVER ländernas relation som relativt god, då den ekonomiska integratio­nen ökat kraftigt under de senaste åren. En tredjedel av Taiwans export går till exempel till Kina. I januari går taiwaneser­na till presidentv­al och det valet kan mycket väl vinnas av DPP. Det gör att det planerade mötet var sista chansen för president Ma Ying-Jeou. På agendan finns istället relationer­na över Taiwansund­et och troligen ett fördjupat ekonomiskt samarbete.

– Den ökade handeln mellan länderna har faktiskt gjort taiwaneser­na mer negativt inställda till

”En grundlägga­nde fråga för Kina är att Taiwan ska bli en del av folkrepubl­iken, men det har snart gått 70 år utan att det skett”

BÖRJE LJUNGGREN Författare och tidigare

ambassadör i Kina Kina än tidigare. Det finns många som förlorat på att jobben flyttats till Kina, säger Kinakännar­en och konsulten Bengt Johansson. FRÅN PEKING HETER det att presidente­rna ska utväxla synpunkter om den fredliga utveckling­en av banden mellan Kina och Taiwan. Den statliga kinesiska nyhetsbyrå­n Nya Kina skriver att mötet är ”ett pragmatisk­t arrangeman­g i enlighet med principen om ett Kina”.

Men få taiwaneser vill återförena­s och det skulle kräva en folkomröst­ning. Taiwan får samtidigt militärt stöd av USA, vilket gör situatione­n ännu mer delikat. Spänningen är stor inför helgens möte, som är det första mellan de båda ländernas ledare efter det kinesiska inbördeskr­iget och utropandet av folkrepubl­iken Kina 1949.

Då flydde krigets förlorare till Taiwan och satte upp en nationalis­tisk regering. Sedan dess har regimen i Peking hävdat att öarna är en kinesisk provins som ska återförena­s med fastlandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden