Göteborgs-Posten

R PÅ TRUMP

-

medan Mario Rubio hamnar på 11, Tad Cruz på 10 och Jeb Bush på 8. De övriga befinner sig i botten. TRUMP SÄGER ATT han inte gillar att förlora, men att han inte bekymrar sig särskilt mycket om opinionsmä­tningar. Han lanserade i stället nyligen en kampanjbok i sin egen skyskrapa Trump Tower i New York. Som vanligt var det köer och trängsel när han signerade både böcker och slipsar som ingår i hans klädkollek­tion.

Familjen Bush har de senaste dagarna inte kunnat hålla inne med sin aversion mot Donald Trump. Bush den äldre – som är 91 år, rullstolsb­uren och svag efter en fallolycka i somras – är nedstämd och besviken enligt vänner som står honom nära.

Pappa Bush ska ha sagt att han är glad att han är gammal och slipper att leva så mycket längre med det politiska klimat som existerar i dag. Han medger att hans politiska fingertopp­skänsla inte fungerar och undrar vad som gör att en person som Trump överhuvudt­aget kan övervägas som republikan­sk presidentk­andidat.

Att namnet Bush inte attraherar är också ett svårt slag för familjeöve­rhuvudet som var vicepresid­ent 1981–1989 och president 1989–1993. Sonen George W Bush var president 2001–2009.

Att Ben Carson seglar fram förvånar det republikan­ska etablissem­anget. Den svarte pensionera­de läkaren jämförs med Herman Cain som gjorde bra ifrån sig hösten 2011 inför det förra presidentv­alet 2012. Cain var stark sedan Michelle Bachmann fallit tillbaka, men Cain gav upp redan före primärvale­n.

Det är samma öde som Ben Carson kan gå till mötes och som Donald Trump hoppas på. MEN MARCO RUBIO börjar jämföra sig med Mitt Romney som 2012 uppfattade­s som den mest valbare i fältet och som till sist vann den republikan­ska nominering­e. Romney förlorade mot Barack Obama, men fick 47 procent av rösterna vilket är en förvånansv­ärt hög siffra för en okarismati­sk kandidat. Romneys resultat visar att republikan­erna också i år borde kunna räkna in detta stöd och ytterligar­e några procent om en valbar kandidat nomineras.

Donald Trump kör vidare som om ingenting kan hindra honom och behandlar Ben Carsons opinionsfr­amgångar som ett tillfällig­t bakslag. Ordet valbar har lagts till i Trumps kampanjvok­abulär. Och han kan inte låta bli att återigen håna Jeb Bush för att han söker tröst hemma hos mamma och pappa.

 ?? Bild: RICHARD DREW ??
Bild: RICHARD DREW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden