Göteborgs-Posten

Rumäniens regering avgår efter branden

- TT

RUMÄNIEN Rumäniens regering avgår i efterspele­t av nattklubbs­branden i Bukarest som krävde 32 människors liv. Men den korruption­sanklagade premiärmin­istern Victor Ponta var satt under press långt före olyckan. Tusentals personer har protestera­t på gatorna i Bukarest för att visa sitt missnöje med regeringen efter branden på en nattklubb i Bukarest i fredags. SOCIALDEMO­KRATEN Victor Ponta meddelade i går att han avgår tillsamman­s med sin regering.

– Jag kan utstå vilken politisk strid som helst, men strida mot folket det kan jag inte, sade han.

Demonstran­terna anser att regeringen bär skulden till korruption och slarv som bäddat för olyckan. Någon säkerhetsk­ontroll av nattklubbe­n har aldrig skett.

Men missnöjet med Victor Ponta var stort långt före

UNDER PRESS. branden. I morgon infinner han sig i rätten, anklagad för skattesmit­ning och penningtvä­tt.

Presidente­n Klaus Iohannis, som tillhör liberalern­a, har uppmanat Ponta att avgå ända sedan juni då korruption­sanklagels­erna först framfördes.

– Vi kan inte längre låta korruption­en sprida sig till den grad att den dödar folk, sade Iohannis efter nattklubbs­branden. KONSTITUTI­ONEN tillåter Klaus Iohannis att utse en ny premiärmin­ister, som sedan ska godkännas av parlamente­t. Iohannis meddelade att han inleder samtal med de olika partierna i dag för att finna en ny premiärmin­ister.

 ?? Bild: VADIM GHIRDA ?? Rumäniens premiärmin­ister Victor Ponta avgår efter nattklubbs­branden.
Bild: VADIM GHIRDA Rumäniens premiärmin­ister Victor Ponta avgår efter nattklubbs­branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden