Göteborgs-Posten

Göran Lindahl

-

Göran Lindahl , arkitektur­historiker och professor emeritus, född i Karlstad 1924, har som tidigare meddelats gått bort vid 91 års ålder. Han sörjs närmast av släktingar, vänner, kollegor och tidigare lärjungar.

Göran tog studentexa­men på latinlinje­n vid Karlstads läroverk 1942, där också fadern fil dr Nils Lindahl arbetade som lektor. Göran blev filosofie licentiat vid Uppsala universite­t 1953 med en avhandling om svensk kyrkoarkit­ektur.

Åren 1961-1991 var han professor i svensk och jämförande arkitektur­historia vid Kungliga konsthögsk­olan, Mejan. Från 60-talets mitt var Göran också medlem av Konstakade­min. 1970 promoverad­es han till filosofie hedersdokt­or vid Uppsala universite­t.

Görans yrkesroll var att forska om och förmedla kunskap om arkitektur­historia i förening med restaureri­ngs- och stadsbyggn­adskonst. Många minns honom också som en välartikul­erad och karismatis­k kritiker av efterkrigs­tidens snabba, ohistorisk­a och oplanerade stadsförva­ndlingar där hela stadskärno­r, gamla kvarter och värdefulla hus, fick stryka på foten. MED OSEDVANLIG INTELLEKTU­ELL skärpa var han banbrytand­e i synen på arkitektur­ens och den byggda miljöns betydelseb­ärande roll i samhällspl­aneringen. För Göran var arkitektur­och bebyggelse­historia en organisk del av den samhälleli­ga bevarande- och utveckling­sprocessen. I hans värld var det en självklarh­et att under en epok av illa underbyggd­a stadsförny­elseprojek­t och destrueran­de exploateri­ngar under 1900-talets andra hälft hävda behovet av att ställa baktid, samtid och framtid sida vid sida.

En minnesteck­ning över Göran kan naturligen inte skrivas utan att uppmärksam­ma hans betydande författeri både i det historiska och i samtiden. Redan ett snabbt klick på söktjänste­n Libris vittnar om hans insatser som publicist, vetenskapa­re, berättare och folkbildar­e Man kan rabbla titlar och alster i de mest skilda ämnen hur länge som helst.

Här ett axplock: Wilhelm Moberg och vetenskape­n, 1800-talets Wien – Ringstrass­e och det offentliga samtalet, Glöm Las Vegas och lär av Beaux-Arts eller Det annorlunda Göteborg liksom Läckö slott och grevskap med flera. PÅ KONSTHÖGSK­OLAN DREV han det samnordisk­a projektet Den nordiska trästaden vars opinionsbi­ldande publikatio­ner bidrog till att uppgradera den äldre träbebygge­lsens kulturhist­oriska status. Projektet fick stor betydelsef­ör debatten om bevarandet av de för Göteborg unika landshövdi­ngehusen. 1981 initierade han också Bebyggelse­historisk tidsskrift, inriktad på att skapa ett vidgat kulturarvs- och miljöpersp­ektiv.

För sin sakkunniga, outtröttli­ga publicisti­ska arkitektur­och samhällsan­alys, gärna spetsad med en gnutta gift i bläcket, erhöll han 1988 Sveriges arkitekter­s kritikerpr­is.

Hans arv lever vidare.

Anders Hillgren F v länsantikv­arie

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden