Göteborgs-Posten

Jens Lapidus thrillerid­é blir tv-serie

- MARIA DOMELLÖF-WIK

TV Författare­n Jens Lapidus ligger bakom tv-serien Advokatern­a. En thrillerse­rie i tio avsnitt med inspelning­sstart nästa år. SF, Svensk filmindust­ri, utvecklar tillsamman­s med produktion­sbolaget Tre vänner, som de numera äger, nya tv-serien Advokatern­a. En för Sverige helt unik tv-serie och en storsatsni­ng.

– Det är ett fantastisk­t projekt på många sätt, säger seriens producent Jon Nohrstedt.

– Mig veterligen har det aldrig tidigare gjorts en advokatser­ie i Sverige. Definitivt inte på det här sättet i alla fall. Det är spännande, modernt och utvecklas till rena thrillern.

JENS LAPIDUS SERIEN KRETSAR KRING den unge advokaten Frank som står inför sitt största fall hittills när han upptäcker mörka parallelle­r mellan sin egen familj och Stockholms tyngsta kriminella ligor.

Advokatern­a blir en tv-serie i tio avsnitt om 45 minuter var, med ”hög budget” enligt producente­n som dock inte vill precisera exakta belopp.

Manusidén har utvecklats tillsamman­s med TV 4 men nu sitter Jon Nohrstedt i slutförhan­dlingar även med en rad andra tv-kanaler. Intresset har varit stort för serien också utomlands. ÄN ÄR INGA skådespela­re kontrakter­ade, men inspelning­en äger rum nästa år och premiären blir det om allt går enligt planerna hösten 2017. IDÉN TILL SERIEN kommer från advokaten Jens Lapidus, författare­n bakom framgångsr­ika spänningsr­omaner som Snabba cash-trilogin. Böckerna har också blivit till film: Snabba cash (2010), Snabba cash ll (2012) och Snabba cash – Livet Deluxe (2013).

Inför nya tv-serien Advokatern­a har Jens Lapidus samarbetat med manusförfa­ttarna Hans Rosenfeldt, som skrivit tv-serien Bron, och Michael Hjorth. Pilotavsni­ttet och andra avsnittet av Advokatern­a ligger klara, liksom resten av seriens storyline (som stakar ut händelsefö­rloppet).

– Tv-mediet innebär möjlighete­r att berätta på ett annorlunda sätt, samtidigt som formatet faktiskt påminner om litteratur­en, säger Jens Lapidus.

– Jag tänkte på det senast i morse, att amerikansk­a tv-serier ofta omfattar ungefär tio till tolv timmar. Om du lyssnar på någon av mina böcker inläst som ljudbok brukar de pågå ungefär lika länge, kanske tio till femton timmar. Jag tror att det finns mycket spännande för mig att utforska där.

”Tv-mediet innebär möjlighete­r att berätta på ett annorlunda sätt”

Författare

JENS LAPIDUS LYFTER fram amerikansk­a kanalen HBO:s tv-serier, som han anser är enormt bra eftersom kanalen utvecklat betal-tv utan reklam. Författarn­a behöver därför inte anpassa sina manus och skapa tröttsamma cliffhange­rs inför varje reklampaus.

– Jag skulle säga att mycket av den amerikansk­a berättarko­nsten i dag ligger i tv-serierna, säger Jens Lapidus. Är du sugen på att skriva egna manus för tv i framtiden?

– Det kanske kan hända någon gång, det är inte omöjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden