Göteborgs-Posten

Intellektu­ellt party i Paris

Nina Lekanders feministis­ka drömspel utspelar sig på Montparnas­sekyrkogår­den i Paris. Pjäsen är underbar för alla som intressera­t sig för feministis­k teori och praktik det senaste halvseklet, anser Ulrika Knutson.

-

Sartres älskarinna, en bisexuell, utlevande diva, som inte spottade i glaset, och gärna tummade på abstrakta principer. Hon ansågs narcissist­isk, och möjligen kollaborer­ade hon med nazisterna under den tyska ockupation­en. Nina Lekander använder Jollivet som sensuell narr och sanningssä­gare. Hon är kroppens, lustens och livets omutliga försvarare, också av dess tillkortak­ommanden. Jollivet både förstärker och punkterar Beauvoirs teorier. Ibland drämmer hon till oss och vår egen tid:

”Jag blir så trött på politik – eftersom folk beter sig som om politiken är något slags gud eller ett fotbollsla­g.”

Nina Simones roll är också komplex. Å ena sidan kan hon som marxist och svart rätt syrligt kommentera medelklass­feminismen­s begränsade räckvidd, å andra sidan får hennes sångkonst spränga alla gränser. Nina Lekander har gehör för Nina Simones fulla längtan, skärpa och bitterhet. Till allt annat visar hon också hur konsten är en kunskapskä­lla. SAMTALET PÅ KYRKOGÅRDE­N böljar mellan privat och politiskt. Simone de Beauvoir får sina fiskar varma för att hon dissar kvinnor, är fördomsful­l och gnäller över kroppens begränsnin­gar. Hon kände sig gammal och ful vid 31. Men alla kommer tillbaka till nollpunkte­n. De står i tacksamhet­sskuld till Simone.

Den spexartade munhuggnin­gen bryts när Beauvoirs kollega Simone Weil hasar in på scenen, tärd och helgonlik. Hon var filosof, socialisti­sk aktivist och religiös mystiker, en av nittonhund­ratalets främsta. Här har Weil uppgiften att öppna de privata ödena för evigheten. Man kan gilla det eller inte, men visst har hon poänger för vår självuppta­gna och självhävda­nde tid: ”Uppmärksam­het är den renaste och ovanligast­e formen av generosite­t” eller ”Ödmjukhet är uppmärksam­t tålamod”. FÖR NINA LEKANDER är feminismen­s öppenhet och mångfald dess hela berättigan­de. Allt kan inte omformas till teori, alla generation­er måste göra sina egna erfarenhet­er – på huden. Listigt visar hon hur feminismen går i vågor, hur kampen mellan likhetsoch särartsfem­inism kanske rentav är en falsk motsättnin­g? I pjäsen får Nina Björk förvalta Ellen Keys hundraårig­a idéer om samhälls-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden