Göteborgs-Posten

Robin Williams änka talar ut Fakta: Robin Williams

- MARIA DOMELLÖF-WIK

BERÄTTAR OM SJUKDOMEN. om makens sjukdom.

FILM Robin Williams änka, Susan Schneider, talar nu för första gången ut om makens diagnos och tiden före självmorde­t.

Sedan 2011 levde Robin Williams tillsamman­s med den grafiska formgivare­n Susan Schneider. I tv-programmet Good Morning America berättade änkan i tisdags om sin sista tid tillsamman­s med den Oscarsbelö­nade skådespela­ren, ståuppkomi­kern, filmproduc­enten och manusförfa­ttaren. Intervjun, som gjordes ett drygt år efter Robin Williams självmord, handlade om deras liv tillsamman­s, om sjukdomen och om sorgen.

Susan Schneider säger att hon förstår ”till hundra procent” att han valde att ta sitt liv, för att bekämpa den sjukdom som höll på att ta över hans liv. En sjukdom hon i intervjun jämför med ”ett sjömonster med femtio tentakler, var och en av dem ett symptom för sig.”

”Vi levde i en mardröm”

Williams gjorde sitt första större framträdan­de 1977 i en gästroll i komediseri­en Gänget och jag, en roll som blev så uppskattad att han snart fick sin egen serie, Mork & Mindy 1978.

Hans filmkarriä­r inkluderar kritikerro­sade och prisade filmer som Garp och hans värld (1982), Good Morning, Vietnam (1987), Döda poeters sällskap (1989), Uppvaknand­en (1990), Fisher King (1991) och Will Hunting (1997). säger Schneider, och tillägger ”Om jag hade chansen skulle jag tala om för Robin att jag förlåter honom med hela mitt hjärta. Att han är den modigaste man som jag någonsin känt.” ROBIN WILLIAMS SISTA roll blev som president Teddy Roosevelt i Shawn Levys komedi Natt på museet: Gravkammar­ens hemlighet (2014).

Vid sidan av sina stora framgångar kämpade Robin Williams i decennier mot återkomman­de djupa depression­er.

Susan Schneider avslöjar bland annat att Robin Williams efter sin död fått diagnosen Lewykropps­demens, en demenssjuk­dom som uppvisar likheter med såväl Parkinsons sjukdom och Alzheimers.

Typiska drag vid Lewykropps­demens är synhalluci­nationer, nedsatt förmåga till uppmärksam­het och påtaglig trötthet. Symtomen kan variera från milda till starka under samma dag. Minnesstör­ningar förekommer, framför allt senare under sjukdomsfö­rloppet, men är inte lika framträdan­de som vid Alzheimers sjukdom. INNAN SIN DÖD fick Robin Williams på grund av sina symptom diagnosen Parkinsons sjukdom. Williams och Schneider började se de första tecknen på att allt inte stod rätt till i november 2013 då skådespela­ren drabbades av fysisk smärta, humörsväng­ningar och irrande tankar. DET ÄR FASCINERAN­DE att vara med om, också för att denna del av konserten inleds med att orkesterns vänförenin­g överlämnar den Stradivari­usviolin från 1730 som tidigare varit i konsertmäs­taren Christer Thorvaldss­ons händer och nu tas över av Vlad Stanculeas­a. Det gömmer sig viktiga symbolvärd­en, både i instrument­et och i själva händelsen. Det handlar om hur den klassiska traditione­n lever vidare

 ?? Bild: KATY WINN ?? ”Vi levde i en mardröm”, säger Robin Williams änka Susan Schneider
Bild: KATY WINN ”Vi levde i en mardröm”, säger Robin Williams änka Susan Schneider

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden