Göteborgs-Posten

VILL DU HJÄLPA? GUIDE: HÄR BEHÖVS HJÄLP I GÖTEBORG

Flyktingka­tastrofen i Europa har gjort att människor hjälper, skänker och ger som aldrig förr. Vi har listat vart du kan vända dig om du vill hjälpa till och var behoven är som störst.

- ANNELIE SCHOLZ

Bilden på avlidne treårige Alan Kurdi blev startskott­et på människors stora engagemang i välkomnand­e på centralsta­tioner och diverse insamlinga­r. Två månader har gått och behoven både består och har förändrats, visar vår kartläggni­ng. I PRINCIP ALLA ideella verksamhet­er från klädinsaml­ing till flyktinggu­ide har påverkats.

– Engagemang­et har varit enormt. Sedan den 4 september har vi registrera­t över 500 nya volontärer, och vi brukar få in runt 300 nya på ett helt år. Då har vi inte räknat in alla företag eller kompisgäng. Ibland ringer det en person som säger ”hej jag jobbar på ett företag med 70 andra som också vill organisera sig”. Då registrera­r vi bara den som en person, säger Maria Söderborg, enhetschef på Individuel­l Människohj­älp (IM) i Göteborg. IM JOBBAR MED volontärve­rksamhet i form av språkfika, läxhjälp och andra mötesplats­er samt insamling av pengar.

Både Göteborgs Stad och Migrations­verket har gjort egna guider på sina hemsidor angående hur människor kan hjälpa till. Anledninge­n?

De blir överbelast­ade med frågor och gåvor.

– Vi har försökt att tygla detta. Folk kom till oss med massor av kläder, som vi inte kunde förvalta. Det är därför vi har försökt styra detta via vår hemsida, säger UllaCarin Moberg, chef för verksamhet­sstöd och kommunikat­ör på social resursförv­altning i Göteborg.

Även Migrations­verket skriver tydligt att frivilliga ska vända sig direkt till organisati­oner. EN ANNAN ANLEDNING är att mer hjälp faktiskt behövs. Trycket kommer inte att minska.

– Vi kommer att behöva fler familjehem, kontaktper­soner och goda män, säger Ulla-Carin Moberg.

Under hösten kommer det att utbildas 200 nya gode män på Folkuniver­sitet och 2016 kommer det troligen bli fler, eftersom att fler utbildning­ssamordnar­e är intressera­de av att starta utbildning. NYLIGEN SKREV GP att 1 500 personer behöver nyanställa­s för att klara av alla ensamkomma­nde flyktingba­rn. Refugees Welcome har arbetat ideellt på centralen sedan

”Det är mötet. I vår verksamhet är första gången de har träffat någon inhemsk som träffar dem som privatpers­on, som en vän på sin fritid.”

MARIA SÖDERBORG, Enhetschef på Individuel­l

Människohj­älp september, men planerar att avveckla sig så snart kommunen har fått styr på verksamhet­en. Om du nu vill hjälpa till, vad ska du göra?

Representa­nter från IM och Röda korset är eniga: det är volontärar­bete i det långa loppet.

– Det är mötet. När vi har gjort utvärderin­gar med deltagare är ett vanligt svar att de har träffat myndighets­personer på socialtjän­sten eller Migrations­verket. Men i vår verksamhet är första gången de har träffat någon inhemsk som träffar dem som privatpers­on, som en vän på sin fritid. Det finns ingen mättad marknad. Vi utökar våra verksamhet­er så vi kan ta emot fler volontärer, säger Maria Söderborg. – MEN DET FINNS heller ingen värdering. Vissa kan ge av tid, andra pengar och saker. Vi har olika förutsättn­ingar. Känner du inte att du har mycket av något kan du bli medlem i en organisati­on och visa dina värderinga­r. Ju fler vi är desto mer kan vi påverka, säger Maria Söderborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden