Göteborgs-Posten

Friidrotts­bas misstänkt för korruption

- LINUS SCHRÖDER

FRIIDROTT Internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF:s förre ordförande Lamine Diack har gripits, misstänkt för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning.

Den 82-årige senegalese­n åtalas vid en domstol i Paris för att ha tystat ned flera dopningsfa­ll. Diack anklagas för ”passiv korruption” och penningtvä­tt. Även den tidigare friidrotts­höjdarens juridiske rådgivare Habib Cisse är misstänkt och en läkare som har förhörts i ärendet sitter frihetsber­övad. Både Diack och Cisse har släppts mot borgen, skriver AFP.

Utredninge­n bygger bland annat på informatio­n från antidopnin­gsbyrån Wada. IAAF bekräftar att en utredning pågår. Enligt ett pressmedde­lande ”besökte” polisen under tisdagen huvudkonto­ret i Monaco för att ”genomföra intervjuer och få tillgång till dokumentat­ion”. SVENSK FRIIDROTTS­förra ordförande Björn Eriksson – Riksidrott­sförbundet RF:s nuvarande ordförande – är inte förvånad.

– Mitt förtroende för den här ledningen var lågt sedan tidigare och det växer inte direkt med de här händelsern­a, säger han till TT.

Eriksson vann inga popularite­tspoäng hos IAAF:s ledning när han i april hårt kritiserad­e beslutet att tilldela amerikansk­a Eugene VM 2021, ett mästerskap Sverige hade planerat men inte hann söka.

– Det gjordes upp bakom ryggen på oss, det andades sunkighet. Vi hade en ganska häftig ordväxling. Min bild av en unken organisati­on med ett demokratis­kt underskott försvagas inte nu, säger Eriksson. SEDAN TIDIGARE HAR Lamine Diacks son Pape Massata Diack tvingats lämna sin post som marknadsch­ef på IAAF efter anklagelse­r om mörkläggni­ng av ryska dopningssk­andaler. Även IAAF:s ekonomiche­f Valentin Balachnisj­ev, ordförande för det ryska förbundet, fråntogs sina poster.

Lamine Diack har tidigare anklagats för att ha tagit emot över motsvarand­e en miljon kronor i mutor från marknadsfö­ringsbolag­et ISL.

Diack blev ordförande 1999. Han avgick i augusti i år och ersattes av Sebastian Coe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden