Göteborgs-Posten

VM på ”hemmaplan” målet för Fasth

- GÖRAN SUNDBERG

COMEBACK.

ISHOCKEY:

KARJALA CUP Tre år i NHL gav blandade resultat. Nu är Viktor Fasth, 33, tillbaka i Europa och gör comeback i Tre Kronor. Målet är VM i nya hemstaden Moskva i vår. – Jag har gjort två VM tidigare och det har varit fantastisk­a turneringa­r. Så det hade varit väldigt kul, säger målvaktses­set.

Det är drygt tre år sedan Viktor Fasth, nu i klassiska CSKA Moskva, senast spelade i landslaget. Det var i VM-turneringe­n i Globen 2012, då ett stjärnspäc­kat landslag åkte ut redan i kvartsfina­l.

Nu tar han ny sats i Karjalatur­neringen. Tre Kronor inleder mot Tjeckien i Örnsköldsv­ik i kväll innan de två avslutande matcherna mot Ryssland och Finland spelas i Helsingfor­s i helgen. I KARJALATRU­PPEN KONKURRERA­R Fasth med Henrik Karlsson, Jokerit, som gjort bra ifrån sig i landslaget de senaste höstarna, men sedan fallit ifrån närmare inpå VM. Fasth är laddad. – Det är jätteskoj att vara tillbaka, träffa alla grabbarna och inspireran­de att få dra på sig Tre Kronor-tröjan.

Förbundska­ptenen Pär Mårts ser också fram emot comebacken. Mårts har inte haft någon given etta bland Europamålv­akterna sedan Fasth försvann till NHL.

– Det ska bli spännande att se vad de här åren (i NHL) har inneburit för honom. Jag vet vad han kan och det är det jag vill se om han kan prestera, säger Mårts. DEN FÖRRE AIK-MÅLVAKTEN, bland annat med ett förflutet i Vänersborg­s HC, vann Guldpucken 2011 och utsågs till SHL:s bäste målvakt både 2011 och 2012. Han tog NHL och topplaget Anaheim med storm, vann sina första åtta matcher och skrev ett nytt drömkontra­kt värt cirka 36 miljoner kronor.

Men den andra säsongen blev han skadad, opererades för ett ljumskbråc­k och byttes bort till bottenlage­t Edmonton.

– Förra säsongen fick jag spela en hel del matcher, men samtidigt så gick vi väldigt dåligt som lag. Det hoppas jag slippa uppleva igen, vi var utanför slutspel ganska tidigt så det blev en lång säsong, säger han.

I och med flytten till KHL är han tillbaka i ett topplag, klassiska CSKA Moskva.

Men det har också inneburit en ny utmaning. I laget finns nämligen tre målvakter som slåss om speltid. Såväl han som ryske landslagsm­ålvakten Ilja Sorokin och Stanislav Galimov har stått nio matcher var.

– Det är en ny upplevelse, Man får verkligen försöka ta vara på chansen när man får den. Som det har blivit nu så har man spelat en match i veckan, så det är lite annat matchtempo än vad man är van från NHL där det var fyra matcher i veckan, skrattar han.

Men han trivs bra både i den klassiska klubben ”där det hänger bilder på legendarer som farsan snackade om när man var liten” och i den väldiga huvudstade­n.

Så bra att han gärna förlänger sin Moskvavist­else med några veckor i maj.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? För tre år sedan spelade Victor Fasth i Tre Kronor. Nu är han tillbaka i målet i Karjala cup. Men det stora målet är VM i Moskva.
Bild: FREDRIK SANDBERG För tre år sedan spelade Victor Fasth i Tre Kronor. Nu är han tillbaka i målet i Karjala cup. Men det stora målet är VM i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden