Göteborgs-Posten

Malin Biller är både allvarlig och burlesk

-

Som en del av er vet är jag president i Svenska Serieakade­min. Härom veckan var jag i Stockholm och firade akademins 50-årsjubileu­m. Det blev en härlig tillställn­ing i det blåskimran­de ABF-huset på Sveavägen, det som i slutet av 1950-talet ritades av professorn i arkitektur på Chalmers, Helge Zimdal. med Luc Besson som regissör.

I vanliga fall brukar Svenska Serieakade­min dela ut sina årliga Adamsonpri­ser på Bokmässan i Göteborg. Mézières fick sin välförtjän­ta Adamsonsta­tyett på fjolårets mässa. Men denna höst valde vi att dela ut statyetter och diplom i Stockholm – där akademin bildades för 50 år sedan. EN AV ÅRETS Adamsonpri­stagare är göteborgar­e, bosatt i trakten kring Kvillebäck­en på Hisingen. Malin Biller heter hon. Hon fick sin statyett för – som det hette i motivering­en – sitt mångsidiga, ärliga, ambitiösa och otvungna konstnärsk­ap, där hon utan balansstav eller skyddsnät rör sig mellan det djupa allvaret och det uppsluppna burleskeri­et. Med serieboken I varje droppe är en ädelsten har hon gett oss nya tankar och associatio­ner kring Gustaf Frödings diktning.

Jag hann tyvärr inte prata så mycket med Malin, vare sig i ABF-huset eller på den efterfölja­nde galamiddag­en. Men så mycket förstod jag att hon känner sig ovanligt befryndad med Fröding, med hans rusiga glädje och hans svårmod. Så är hon också uppvuxen i Värmland.

– En värmlännin­g måste kunna sin Fröding. Det är nästan lag på det, skriver hon i efterordet till sin seriesamli­ng. MALIN ÄR 35 ÅR och hon hoppas att hennes egen generation och även yngre ska upptäcka Gustaf Fröding. Och visst verkar det gamla bergtrolle­t gå en ny vår till mötes! Malins tecknade tolkningar och Mando Diaos tonsättnin­gar av Frödings dikter känns som en oemotstånd­lig kombinatio­n.

I varje droppe är en ädelsten var Gustaf Fröding-sällskapet­s årsbok för 2014.

Just nu ligger Malins fokus på en annan svensk författarl­egendar, Birger Sjöberg. Hon är i full färd med en serieåterg­ivning av Kvartetten som sprängdes. Första delen av Malin Billers version av denna mastodonti­ska, rika och roliga 20-talsroman blir Birger Sjöberg-sällskapet­s årsbok 2015.

Release i Helsingbor­g på Sjöbergs 130-årsdag den 6 december. Nästa år kommer del två. INTE MÅNGA AV vårt lands serieskapa­re kan försörja sig på enbart tecknandet, men Malin kan. Osedvanlig­t flitig är hon. Och begåvad. Det självbiogr­afiska albumet Om någon vrålar i skogen från 2010 berättar verkligt skakande om hur det är att växa upp med en alkoholise­rad och oberäkneli­g far.

Dessutom kan Malin visa upp en vild humoristis­k sida vid ritbordet, hon är då rakt-upp-ochner rolig. Kul. Crazy.

Kanske är det den sidan som jag uppskattar mest hos henne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden