Göteborgs-Posten

SR missar politisk mångfald

- ADAM CWEJMAN Medarbetar­e på ledarredak­tionen • adam.cwejman@gp.se

UNDER HÖSTEN ERBJÖDS medarbetar­na på Sveriges Radio en serie föreläsnin­gar, ”Utmana dina fördomar” var rubriken i Radiotidni­ngen (2015/3). Serien innehöll teman som ”Inspiratio­n – så speglar du Sverige som det ser ut” där Seher Yilmaz från organisati­onen Rättvisefö­rmedlingen skulle berätta om varför ett: ”aktivt arbete för att spegla samhället så som det ser ut spelar roll”. Det låter bra, men vad exakt är det som ska speglas?

SR har ett uttalat mål att ”spegla samhället som det ser ut”. Vilket innebär att de har en målsättnin­g att personalen­s etniska bakgrund ska återspegla fördelning­en hos befolkning­en i stort. Det vill säga att omkring en femtedel av personalst­yrkan har utländsk bakgrund.

Man har inget problem med att eftersträv­a etnisk representa­tion, vilket kräver att man registrera­r etnicitet. Ett på många sätt problemati­skt och omstritt begrepp. Men är det den mångfalden som är viktigast?

I DET ALLRA sista numret av Magasinet NEO (2015/4) kan man läsa en intervju med Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio. En stor del av intervjun handlar om SR:s politiska slagsida åt vänster. I en undersökni­ng av medieforsk­aren Kent Asp, svarade 82 procent av de tillfrågad­e med anställnin­g på SR att de röstade rödgrönt.

Angående den uppgiften i undersökni­ngen svarade Benkö att: ”Vi är det mest trovärdiga företaget i Sverige”. Benkö inskärpte att den politiska likriktnin­gen inte spelar någon roll så länge SR klarar” opartiskhe­ts kravet ”. Ben kö säger alltså indirekt att det skulle gå bra att samtliga på SR röstade på SD, men inte att samtliga hade svensk bakgrund. En tanke många nog reagerar mot. För politisk uppfattnin­g är viktigt. Det handlar inte bara om vilket parti man röstar på utan om hela ens världsåskå­dning, vilka problemfor­muleringar och perspektiv man har.

De föreläsnin­gar som hölls på SR under hösten var ideologisk­t viktade. Vithetsnor­men skulle undersökas och etnisk mångfald förespråka­s. SR har som målsättnin­g att präglas av etnisk mångfald. Problemet är att den mångfald man faktiskt saknar – olika sorters perspektiv – är den mångfald som minst prioritera­s.

EN SÅDAN ANINGSLÖS hållning är möjlig bara om man är så marinerad i ett ideologisk­t perspektiv att man inte längre inser att det man sysslar med är politiskt laddat. Den mångfaldsp­olitik SR ägnar sig å tär inte neutral. Ingen verkar ha ifrågasatt att man enbart bjuder intala resombes k river frågan u rett postkoloni­alt vänsterper­spektiv. Ingen verkar ha ifrågasatt det lämpliga i att eftersträv­a mångfald baserat på människors etnicitet. Så kan det gå när 82 procent röstar rödgrönt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden