Göteborgs-Posten

Fler skolor i Göteborg ska ta emot nyanlända elever

Nyanländas skolgång. Det finns forsknings­stöd för att en blandad sammansätt­ning av elever i en skola eller klass inte bara gynnar integratio­nen utan också påverkar kunskapsre­sultaten. För alla.

-

Fler nyanlända ska erbjudas skola i andra stadsdelar. Allt för att vi alla ska kunna hjälpas åt att ta emot nyanlända i fler skolor. De ska även få gå i friskolor, skriver skolkommun­alråd Karin Pleijel (MP) och ordförande­na för de tio stadsdelar­na.

Idag kommer många förhoppnin­gsfulla och nyfikna elever till våra skolor. Dock med ett stort behov av trygghet från världens oroshärdar och med olika erfarenhet­er i ryggsäcken: umbäranden, skräckfyll­da och lyckofylld­a stunder. I skolan etableras barnens vardag, kunskapern­a kartläggs, de får lära sig svenska och får nya klasskamra­ter, några med samma modersmål men de flesta inte.

De nyanländas kunskaper ska flätas samman med nya lärdomar. Personalen gör dagligen otroliga insatser för att få allt att fungera och många elever vill också hjälpa till. Några barn saknar skolgång helt och gör en fantastisk resa varje dag.

För att få goda framtidsmö­jligheter behöver våra nya elever inte bara skolkunska­per och ett nytt språk. De behöver också förstå och känna sig hemma i en helt ny kultur. De flesta barn som kommer till Göteborg bosätter sig i områden där släktingar och andra från samma kultur bor. De fungerar som en lugn hamn och där finns ett kontaktnät som underlätta­r vardagen. Skolor i dessa områden är trygga platser för barnen och personalen profession­ell i att möta just det som nyanlända behöver.

När det egna jaget och erfarenhet­erna vävs samman till något nytt som ska fungera väl i Sverige, går detta dock lättare i en miljö där inte bara lärarna, utan även de flesta av klasskamra­terna är etablerade i landet. Det är via relationer som vi bygger språket, skapar en förståelse för varandras likheter och olikheter och hittar likasinnad­e som vi kanske vill tillbringa vår fritid med.

Forsknings­stöd för blandade klasser

Det finns forsknings­stöd för att en blandad sammansätt­ning av elever i en skola eller klass inte bara gynnar integratio­nen utan också påverkar kunskapsre­sultaten. För alla. Ingen gynnas när vi separerar barn i olika nivåer, speciellt om det görs tidigt. Därför är det viktigt att ha klasser och skolor med barn med olika förutsättn­ingar och bakgrund. Med olika inriktning­ar på skolorna i de högre årskursern­a kan eleven hitta ett alternativ som passar individen, vilket ökar motivation­en. Vi ser i dag att det fria skolvalet i kombinatio­n med bostadsseg­regationen i stället ofta skapat en uppdelad skolgång.

Stadens högsta politiska ledning har täta kontakter med stadsdelsn­ämnderna om hur vi tillsamman­s kan skapa en likvärdig skola och höja kunskapsre­sultaten. Alla stadsdelar jobbar aktivt med frågan om att sprida nyanlända bättre över stadens skolor. Introdukti­onsklasser startar i skolor som tidigare inte haft detta, bland annat i Askim och Västra Göteborg. På Hisingen samarbetar man över stadsdelsg­ränserna och erbjuder nyanlända elever bosatta i Västra Hisingen skolplacer­ing i Norra Hisingen. I Östra Göteborg och Örgryte/Härlanda samarbetar man sedan en tid tillbaka kring nyanlända.

Flera insatser

För oss i den rödgrönros­a ledningen i Göteborg är det prioritera­t att skapa en likvärdig skolgång för fler barn över hela staden. Vi arbetar därför aktivt med att:

Ge fler skolor möjlighet att ha introdukti­onsgrupper eller liknande.

Introdukti­onsklasser för nyanlända startar i skolor som tidigare inte haft detta, bland annat i Askim och Västra Göteborg

Erbjuda nyanlända elever ett huvudalter­nativ till skolplacer­ing som bäst tillgodose­r den enskildes behov, även om skolan ligger i en annan stadsdel, samt förstärka informatio­nen till nyanländas vårdnadsha­vare om det fria skolvalet.

Samverka med kommunala och fristående skolor över hela staden, så att fler nyanlända kan få börja även i friskolor.

Det stora antalet ensamkomma­nde barn till Sverige är en utmaning för skolan. Om vi ska klara detta så måste alla kommuner och alla stadsdelar hjälpa till. Det är landets framtida sjuksköter­skor, lärare och ingenjörer som vi tar emot nu. Om alla bidrar solidarisk­t så kommer vårt samhälle inte bara att klara detta, utan också bli starkare, rikare och mer hållbart.

 ?? Arkivbild: ADAM IHSE ?? UTMANING. Det stora antalet ensamkomma­nde barn till Sverige är en utmaning för skolan. Om vi ska klara detta så måste alla kommuner och alla stadsdelar hjälpa till, skriver debattörer­na.
Arkivbild: ADAM IHSE UTMANING. Det stora antalet ensamkomma­nde barn till Sverige är en utmaning för skolan. Om vi ska klara detta så måste alla kommuner och alla stadsdelar hjälpa till, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden