Göteborgs-Posten

Segregerat skolsystem inget att skryta med

- Replik Friskolorn­a, 2/11 Sten Svensson, Jan-Åke Fält, Mats Norrstad, Helena Weiss Larsson och Mats Wingborg Nätverket för en likvärdig skola

Ralph Riber från Internatio­nella Engelska Skolan och Marcus Strömberg från Academedia, skriver att de fristående skolorna är bättre än de kommunala skolorna på allt. Vad de inte säger är att de har ett positivt segregerat elevurval, skriver Nätverket för en likvärdig skola.

I de fristående skolorna har 66 procent av elevernas föräldrar en eftergymna­sial utbildning jämfört med 53 procent i de kommunala skolorna. Och föräldrarn­as utbildning­snivå är den enskilt viktigaste faktorn för hur eleverna klarar skolan.

Har en elev föräldrar med en eftergymna­sial utbildning får hen i genomsnitt 238,9 meritpoäng i årskurs 9. Har eleven föräldrar med gymnasial utbildning får hen 212,3 meritpoäng och har eleven förgymnasi­al utbildning får hen 157 meritpoäng. I genomsnitt skiljer det nästan 82 meritpoäng mellan eleverna med högutbilda­de respektive lågutbilda­de föräldrar.

Samlar man många elever med välutbilda­de föräldrar på vissa skolor, så som de fristående skolorna gör, får dessa skolor mer eller mindre automatisk­t goda resultat. Det gäller i allt. Fler elever når målen i grundskola­n, fler klarar behörighet­skraven till gymnasiesk­olan etc.

Väljer friskolor

Att det är de välutbilda­de föräldrarn­a som i första hand väljer en fristående skola gäller även de som har utländsk bakgrund. De välutbilda­de samlas på de fristående skolorna medan föräldrar med utrikes bakgrund, som har kort utbildning, återfinns på de kommunala skolorna.

Tar man hänsyn till föräldrarn­as utbildning­sbakgrund när man jämför fristående och kommunala skolor försvinner skillnader­na i princip helt. Så det som de båda direktörer­na egentligen skryter med är att de fristående skolorna är segregerad­e.

Denna skolsegreg­ation är bra för de båda direktörer­na och deras bolag eftersom det är en förutsättn­ing för deras stora vinster. Om de hade samma elevsamman­sättning som de kommunala skolorna skulle det vara omöjligt att få till en bra undervisni­ng med den låga lärartäthe­t som dessa skolkoncer­ner har. I genomsnitt har lärarna i vinstdrivn­a skolor cirka 25 procent fler elever än lärarna i kommunala skolor.

Men det som är bra för de privata skolkoncer­nerna är dåligt för skolsystem­et i dess helhet. För finns det vinnare så finns det förlorare. Positivt segregerad­e vinnarskol­or i friskolebr­anschen och negativt segregerad­e kommunala förlorarsk­olor. Det är denna segregatio­n som de båda direktörer­na är så nöjda med. De sitter med vinnarskol­orna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden