Göteborgs-Posten

Vill Göteborgar­na hänga vid vattnet?

- REPLIK till Berit Davidsson, 4/11 Björn Siesjö stadsarkit­ekt

Dialogen med göteborgar­na inför stadens 400-årsjubileu­m 2021 gav ett tydligt ja på frågan. Att komma närmre vattnet var ett av de starkaste önskemålen. Det är också nu en viktig del av jubileets teman: upprustnin­gen av Stora Hamnkanale­n, Go to sea – en hyllning till havet, Tillgängli­g skärgård, Bada mitt i stan, Jubileumsp­arken som rymmer det allmänna badet, allmän bastu och vattenlek. Dessa bygger alla på göteborgar­nas egna idéer och önskningar.

Att hänga vid vattnet gör så klart var och en på sitt sätt. Jag är gärna på Röda sten, tittar på båtarna med en medhavd grill och några öl. Det kan vara att ta en kaffe vid Stora Hamnkanale­n där en flytbrygga planeras. Det kan handla om att bada i det allmänna badet och bastun i Jubileumsp­arken, eller att snabbt kunna ta sig ut till skärgården.

Vattnet, som var Göteborgs industriel­la baksida, blir nu i snabb takt en del i stadens framsida. Att göra det möjligt att vara och röra sig vid vattnet, och bygga en sammanhäng­ande stad, är drömmar och förslag från göteborgar­na som nu blir verklighet inför 400-årsjubilee­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden