Göteborgs-Posten

Flyktingbo­enden kan inte garanteras

- PETER WALLBERG, MARIA DAVIDSSON LARS LARSSON

FLYKTINGKR­ISEN Flyktingss­trömmen riskerar att bli så stor att Sverige inte längre kan garantera alla boenden. Migrations­minister Morgan Johansson varnar asylsökand­e för att boendeplat­serna kan ta slut.

– De som kommer till våra gränser kan mycket väl mötas av beskedet att vi kan inte ordna boenden. De får då ta ställning till att antingen ordna boende på egen hand eller åka tillbaka till Tyskland eller Danmark, säger han.

Beskedet kom vid en presskonfe­rens. Några timmar tidigare hade Migrations­verket gått ut med ett nödrop till kommunerna om att man snabbt behöver 20 000 evakuering­splatser, till exempel i sporthalla­r.

De senaste dagarna har antalet asylsökand­e legat på över 1 500 per dag. Det fanns tecken på att dagsrekord­et på nästan 1 800 tidigare i höst kan överstigas.

En orsak till att flyktingst­römmen tycks öka är att mottagning­sförhållan­dena i Tyskland försämrats. Där bor nu, enligt Migrations­verket, 40 000 personer i tält. I norra Tyskland befinner sig, enligt uppgifter till verket, omkring 5 000 människor som vill till Sverige. Många kommer via färja från Rostock till Trelleborg.

Natten till i går var läget så ansträngt att det såg ut som om att 50 asylsökand­e skulle tvingas få sova i receptione­n på Migrations­verkets huvudkonto­r i Norrköping. MORGAN JOHANSSON TYCKER att asylsökand­e i Tyskland, även om de bor i tält, ska fundera noga på om de bör försöka ta sig till Sverige. Han hoppas att hans varning ska få effekt.

– Vi kan inte klara av det hur länge som helst. Därför hoppas jag att det kan få en dämpande effekt, säger Johansson.

Regeringen begärde i går, som aviserat, hjälp från EU med att fördela asylsökand­e i Sverige till andra länder. Det kan dock dröja innan det blir verklighet.

– Varje land har valt sin kurs på flyktingom­rådet. De har gjort sitt val och det måste de nu hantera, säger den danske utrikesmin­istern Kristian Jensen, enligt Ritzau

Morgan Johansson kommentar till det danska utspelet är:

– Det finns ingen svensk lösning, inte heller en dansk lösning på detta, det finns bara en europeisk lösning.

– Hela den här situatione­n har uppstått för att det finns länder som säger att de inte vill vara med och ta något ansvar. Då får vi en så allvarlig situation som vi har nu.

Flyktingkr­isen ser inte heller ut att avta på lite längre sikt. EU-kommission­en räknar i en ny prognos med att antalet asylsökand­e i EU under nästa år kan bli 1,5 miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden